Αγροτικά

Πιέσεις για αγροτικό ακατάσχετο 15.000 ευρώ πριν το τσεκ

Την άμεση θέσπιση του συσωρευτικού ακατάσχετου των 15.000 ευρώ για τους αγρότες ζητά με επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΕΛ), Βάκης Τσιομπανίδης.

Μάλιστα τονίζει ότι ενώ έρχεται η πληρωμή του τσεκ σε λίγες ημέρες οι παραγωγοί με χρέη για ακόμα μια φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις των λογαριασμών τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει:

Κύριε πρωθυπουργέ σε λίγες μέρες πληρώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις, παρά τις εξαγγελίες εδώ και 4 χρόνια των υπουργών αγροτικής ανάπτυξης δεν έχει θεσπιστεί ακόμη το συσωρευτικό ακατάσχετο15.000 ευρώ για τους αγρότες.
Αποτέλεσμα αυτού να υφαρπάζονται παραγωγές και επιδοτήσεις από την κυβέρνηση σας για 1250 ευρώ γιατί αυτά θα πάρει ο αγρότης από ολόκληρη την παραγωγή της χρονιάς και ολόκληρη της ευρωπαική επιδότηση, και με αυτά τα χρήματα τα 1250 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο θα πρέπει να συντηρήσει την οικογένεια του, την αγροτική του εκμετάλλευση ή τα ζώα του.

Στην κυριολεξία ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται υπ΄ ατμόν και 250.000 συνάδελφοι μας οδηγήθηκαν στην έξοδο από την παραγωγή κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης σας και υπουργίας του Βαγγέλη Αποστόλου, παρά του γεγονότος πως κάθε χρόνο δημιουργούν μέσα από επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα νέους αγρότες, ο αγροτικός κόσμος αποδεκατίζεται με μορφή πογκρόμ.

Όταν η παραγωγή έγινε ασύμφορη (όποτε θέλετε και το ζητήσετε μπορώ να σας το αναλύσω) αυτό που συγκρατούσε οικονομικά τον αγρότη ήταν η ευρωπαϊκή επιδότηση. Η κυβέρνηση σας όμως έβαλε ‘’χέρι’’ ακόμη και σε αυτές τις αγροτικές επιδοτήσεις που δίδονται ξεκάθαρα ως ενίσχυση για την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και όχι για αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο. Τα 3 τελευταία χρόνια παρακολουθήσαμε ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτό της κατάσχεσης του 57% των αγροτικών επιδοτήσεων που οδήγησε σε ξαφνικό οικονομικό θάνατο χιλιάδες συναδέλφους μας. Κύριε πρωθυπουργέ στην χώρα μας έρχονται κάθε χρόνο πάνω από 3 δις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, κάθε αγρότης που αναγκάζεται να φύγει από το επάγγελμα χάνει δικαιώματα-επιδοτήσεις που στην τελική χάνονται από την ίδια την χώρα. Θα τα κατασχέσεις 1 φορά, 2, την επόμενη θα αναγκάσεις τον παραγωγό να εγκαταλείψει και τα δικαιώματα του να χαθούν μια για πάντα από την χώρα…..

Κάθε Έλληνας έχει ακατάσχετο λογαριασμό της τάξης των 1250 ευρώ τον μήνα Χ 12 μήνες 15.000 ευρώ δεν θα έπρεπε λογικά το ίδιο να ισχύει και για τις αγροτικές επιδοτήσεις που καταβάλλονται είτε εφάπαξ είτε σε δυο δόσεις.

Ανάλογο δεδικασμένο υπάρχει για το ΕΦΑΠΑΞ των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για τα αναδρομικά των συντάξεων.

Υπάρχει άλλωστε και η υπόσχεση Αποστόλου πολλές φορές ακόμη πριν γίνει υπουργός περί ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού αγροτών, προσδιόριζε μάλιστα και τον χρόνο, Αύγουστο 2018, αλλά και η παραδοχή Παπανάτσιου πως είναι δίκαιο το αίτημα.

Εμείς ως ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ κόμμα που ιδρύθηκε αποκλειστικά από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για τα συμφέροντα του πρωτογενούς τομέα, έχουμε δώσει τεράστιους αγώνες για το θέμα, με αναφορές στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, παλαιότερη επιστολή μας σε εσάς, στον Άρειο Πάγο, στον συνήγορο του πολίτη, τραπεζικό διαμεσολαβητή, αλλά και όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Σας ερωτώ λοιπόν ξεκάθαρα κύριε πρωθυπουργέ, θα φέρεται τελικά προς ψήφιση νομοσχέδιο για ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό αγροτών όπως άλλωστε πολλάκις το έχει υποσχεθεί ο κύριος Αποστόλου ;

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, ως ΑΚΚΕΛ έχουμε όλο το νομικό πλαίσιο του θέματος σε Ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με βαθειά θλίψη και αγανάκτηση

Βάκης Τσιομπανίδης

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button