Οικονομία

Πιθανή η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης

Τι εξετάζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών

Μετρούν τα χρήματα και τις… δυνατότητες στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρξει αύξηση στο επίδομα θέρμανσης. Αυτό προέκυψε μετά τη σύσκεψη που είχε το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός για θέματα οικονομίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτή τη στιγμή το Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε για τη φετινή σεζόν χθες Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου με τις τιμές να είναι αυξημένες περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε: Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ τον Απρίλιο, στη λήξη ήταν 1,025 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή εκκίνησης εφέτος θα κυμανθεί στο 1,14 ευρώ.

Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται, ωστόσο, εκτός από την τιμή και από τις καιρικές συνθήκες δηλαδή το κατά πόσο ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς.

Πάντως, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης τα τελευταία χρόνια που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φόρων αλλά και των διεθνών τιμών έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου, καθώς τα νοικοκυριά είτε αδυνατούν να καλύψουν το κόστος είτε στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (κλιματιστικά, σόμπες, φυσικό αέριο στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο).
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης και πόσο είναι το επίδομα

Προς το παρόν, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσηςαναμένεται να παραμείνουν ως έχουν και οι δικαιούχοι είναι:

• Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.
• Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ
• Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
• Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
• Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
• Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να γίνει σε δυο φάσεις, με πρώτη τον Ιανουάριο του 2019 και αναλόγως την περίοδο που θα γίνει η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button