Αγροτικά

Πιο κάτω και από το ρεκόρ ανομβρίας του 1990 βρίσκεται η Κρήτη

Κατά 75% είναι μειωμένες φέτος οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας 7ετίας και με βάσει τα δεδομένα 35 μετεωρολογικών σταθμών από μετρήσεις που αφορούν μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά αν υπολογιστούν οι ελάχιστες βροχές που έπεσαν το τρίμηνο που ακολούθησε μέχρι σήμερα. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι διανύουμε το τρίτο κατά σειρά έτος με μειωμένες βροχές. Σύμφωνα με στοιχεία της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης το τελευταίο έτος που χαρακτηρίστηκε υγρό με σημαντικές βροχωπτώσεις, ήταν το 12μηνο (Σεπτέμβριος 2014 – Αύγουστος 2015).

Από κει κι έπειτα ακολούθησαν δύο ξηρά έτη από Σεπτέμβριο 2015 έως και τον Αύγουστο του 2017

Η φετινή χρονιά, χαρακτηρίζεται – σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά – ως πολύ ξηρό έτος, αφού οι βροχές που έπεσαν στην Κρήτη τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο είναι ελάχιστες.

Ενδεικτικό είναι ότι από τον Σεπτέμβριο 2017 μέχρι και τον Μάρτιο 2018 έπεσαν μόλις 3,8 δισ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ το χαρακτηρισμένο ώς ξηρό έτος 1989-1990 η ποσότητα των βροχοπτώσεων ήταν 4,1 δισ. κ.μ! Όσο για καλό βροχομετρικά έτος 2002-2003, η ποσότητα ήταν 12 δισ. κμ.μ.

Τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας που προτείνει η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης αφορούν α) στην διατήρηση της προσφοράς νερού, β) στην ελάττωση της ζήτησης και γ) στον περιορισμό της σπατάλης του.

Α. Διατήρηση προσφοράς νερού

Στο πλαίσιο αυτών, πρέπει να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των υδραυλικών έργων, η ετοιμότητα σε εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, η συστηματική παρακολούθηση των δικτύων για τυχόν διαρροές και η ετοιμότητα του τεχνικού προσωπικού για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Η ενημέρωση των χρηστών του νερού θα πρέπει να είναι συνεχής και εξαντλητική για σημαντικότητα του προβλήματος που θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα. Να γίνεται προληπτικός έλεγχος δεξαμενών και δικτύων για διαρροές και επιδιορθώσεις.

Β. Ελάττωση της ζήτησης

Τα μέτρα ελάττωσης της ζήτησης περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχο και συστηματική καταγραφή της στάθμης των πηγών υπόγειων και επιφανειακών.
  • Καθορισμό προστίμων για την αλόγιστη χρήση νερού Καθορισμό ελλειμματικής άρδευσης
  • Περιορισμό εποχιακών υδροβόρων καλλιεργιών και
  • Ενημέρωση από τους ξενοδόχους στους πελάτες τους για περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

Γ. Περιορισμός σπατάλης

Τα κατασταλτικά μέτρα τώρα αφορούν:

  • στην απαγόρευση των ποτισμάτων και στην επιβολή προστίμων
  • στην επιβολή και τήρηση της ελλειμματικής άρδευσης ανά καλλιέργεια και περιοχή
  • στην απαγόρευση πλύσης αυτοκινήτων και κοινόχρηστων χώρων
  • στις περιοδικές διακοπές νερού
  • στην εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου και
  • στην εφαρμογή με όρους της δυνατότητας ανόρυξης μικρών ιδιόκτητων γεωτρήσεων.

Τέλος εκτός από απ’ όλα αυτά προτείνεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τον έλεγχο τήρησης των όρων των αδειών χρήσης νερού για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις και ειδικότερα της απολήψιμης ποσότητας.

Πηγή: ekriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button