Αγροτικά

Πληθαίνουν τα αιτήματα για στήριξη της παραγωγής εσπεριδοειδών – Μεγάλο ποσοστό της παραγωγής έχει μείνει στα δέντρα

Πληθαίνουν τα αιτήματα για στήριξη της παραγωγής εσπεριδοειδών, η οποία έχει πληγεί σημαντικά λόγω κορωνοϊού, αλλά και των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τη φωνή τους με τους παραγωγούς της Αργολίδας και της Αιτωλοακαρνανίας έρχονται να προσθέσουν και οι καλλιεργητές πορτοκαλιού από την Ηλεία και τις περιοχές της Σαλμώνης και του Τραγανού.

Την ίδια στιγμή, οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στη χώρα αυτές τις μέρες εντείνουν τους φόβους για την έλευση του παγετού που θα επιφέρει ένα ακόμα σημαντικό χτύπημα στην παραγωγή εσπεριδοειδών, ειδικά στην περιοχή της Πελοποννήσου που αναμένεται σφοδρή χιονόπτωση μέσα στη μέρα.

Μοναδικό παράθυρο ελπίδας είναι οι εξαγωγές, οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit, κινήθηκαν σε κανονικούς ρυθμούς για την εποχή.

Ο Ιανουάριος αποτελεί τον κρισιμότερο μήνα για τις εξαγωγές εσπεριδοειδών δίνοντας τον τόνο για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, με τα μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού να είναι θετικά καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί λόγω του lockdown.

Προβλήματα στους εσπεριδοπαραγωγούς της Ηλείας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του patrisnews.gr, λόγω του κορωνοϊού, τα πορτοκάλια των παραγωγών στη Σαλμώνη Ηλείας έχουν μείνει αδιάθετα, με το 80% και άνω της παραγωγής τους να είναι ακόμα πάνω στα δέντρα, σε μια εποχή που άλλες χρονιές είχαν διαθέσει το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής.

Λόγω της υγρασίας, αλλά και των άσχημων καιρικών συνθηκών, οι καρποί πέφτουν κάτω στο έδαφος και σαπίζουν. Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ τεράστιες είναι οι δυσκολίες στην προετοιμασία των καλλιεργειών τους για τους επόμενους μήνες.

Στα αζήτητα λόγω κορωνοϊού παραμένουν περίπου 25.000 τόνοι πορτοκαλιού στην ευρύτερη περιοχή του Τραγανού, περιοχή όπου η καλλιέργεια εσπεριδοειδών είναι βασική πηγή εισοδήματος.

Στην ευρύτερη περιοχή του Τραγανού τα εσπεριδοειδή είναι για το 70% η βασική καλλιέργεια τους. Λόγω των υγειονομικών συνθηκών δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπόρους.

Για τους λόγους αυτούς ζητούν λοιπόν από την πολιτεία να τους ενισχύσει άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις όπως και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό.

Εκκλήσεις για οικονομική στήριξη από τους παραγωγούς εσπεριδοειδών σε όλη την Ελλάδα

Την οικονομική στήριξη του κράτους ζητάει η ΚΑΣΟΑ Δαναός από την Αργολίδα, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργεί στην παραγωγή εσπεριδοειδών εξαιτίας των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. Στο πλευρό της είναι και όλοι οι βουλευτές του νομού που με παρεμβάσεις τους ζητούν να δοθούν έκτακτες ενισχύσεις.

Παράλληλα, άμεσα μέτρα στήριξης μέσω αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ αλλά και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ζητούν τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιεργητών και Ελαιοκαλλιεργητών Στράτου «Στράτιος Ζευς» από το δήμο Αγρινίου. Τα μέλη του καλούν όλους τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών του νομού να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστούν αυτές οι πρωτόγνωρες συνθήκες.

πηγή: agro24.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button