Οικονομία

Ποια εισοδήματα απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης – Παραδείγματα

Όφελος θα δουν αρκετές κατηγορίες φορολογούμενων όταν εφαρμοστεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά αλληλεγγύης δεν καταργείται τελικά μόνο για τις τρεις κατηγορίες φορολογούμενων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά για πολύ περισσότερες.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζουν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι μόνες πηγές εισοδήματος στις οποίες θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης είναι η μισθωτή εργασία σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και οι συντάξεις. Σε όλες τις υπόλοιπες πηγές εισοδήματος δεν θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης.

Έτσι, με βάση τις σχετικές διευκρινίσεις δεν θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα από:

-παροχή μισθωτών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ καθώς δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση. Σε αυτήν την πηγή εισοδήματος η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021, δηλαδή από το εισόδημα των μισθωτών που θα αποκτήσουν από την Πρωτοχρονιά

– άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τη συγκεκριμένη πηγή εισοδήματος θα ισχύσει από το τρέχον φορολογικό έτος, δηλαδή από το εισόδημα του 2020 που θα δηλωθεί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021

– ακίνητα. Η απαλλαγή των ενοικίων από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή θα φανεί στο εκκαθαριστικό της εφορίας του 2021

– μερίσματα. Η απαλλαγή των μερισμάτων από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή θα φανεί στο εκκαθαριστικό της εφορίας του 2021

Στις περιπτώσεις που ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα από πολλαπλές πηγές, θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης μόνο στο εισόδημα για το οποίο δεν υπάρχει απαλλαγή, δηλαδή στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες στο δημόσιο και συντάξεις.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει ετήσιο εισόδημα από συντάξεις ύψους 15.000 ευρώ και άλλα 5.000 ευρώ από ενοίκια. Θα καταβάλλει εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τα 15.000 για το εισόδημα από συντάξεις. Η εισφορά αλληλεγγύης θα του παρακρατηθεί στην καταβολή της σύνταξης ενώ δεν θα του βεβαιωθεί εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2021.

Άλλο παράδειγμα. Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα ασκεί και επιχειρηματική δραστηριότητα. Το 2021 θα έχει διπλό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς δεν θα του παρακρατηθεί εισφορά από τον μισθό ενώ δεν θα του βεβαιωθεί εισφορά για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στη φορολογική δήλωση του 2021.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button