Κόσμος

Ποιες είναι οι 10 ακριβότερες πόλεις στο κόσμο

Κάθε μήνα, όταν έρχονται οι λογαριασμοί, τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται πόσο έχει ακριβύνει η ζωή.

Και αυτό το αντικατοπτρίζει όχι μόνο ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών, αλλά και ο Κατάλογος για το Κόστος Διαβίωσης στον κόσμο, που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό Economist Intelligence Unit (EIU) και δείχνει συγκεκριμένα αύξηση του κόστους διαβίωσης κατά μέσο όρο στο 8,1% για το 2022.

Ως αιτίες για την σημαντική αύξηση του κόστους διαβίωσης προβάλλονται ο πόλεμος στην Ουκρανία κι οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η κινεζική πολιτική μηδενικής ανοχής στην covid έχουν προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα, που σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια και τις αλλαγές στις ισοτιμίες των νομισμάτων έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους διαβίωσης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Ουπασάντα Ντατ, επικεφαλής της ομάδας που μελέτησε την κατάσταση.

«Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τις συνέπειες (όλων αυτών των παραγόντων) στον κατάλογο, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί στις 172 πόλεις που μελετούμε και οι αυξήσεις είναι οι σημαντικότερες της τελευταίας 20ετίας. Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αλλά παράλληλα αυξάνονται τα κόστη των τροφίμων και των υπηρεσιών στις πόλεις», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη σε μεταβατική φάση

Υπάρχουν τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις στις 10 ακριβότερες στον κόσμο: η Ζυρίχη, στην έκτη θέση, το Παρίσι, η Κοπεγχάγη και η Γενεύη. Το Λονδίνο υποχώρησε αρκετά σε σχέση με τον περασμένο χρόνο και βρίσκεται στην 27η θέση. Υποχώρησαν επίσης η Στοκχόλμη, η Λυών και το Λουξεμβούργο.

Ο σημαντικότερος παράγοντας αύξησης του κόστους ζωής στη δυτική Ευρώπη είναι οι τιμές των καυσίμων, καθώς η περιοχή αναζητεί εναλλακτικές πηγές καυσίμων για να απεξαρτηθεί από την Ρωσία. Πάντως στον κατάλογο με τις πιο ακριβές πόλεις βρίσκονται και δύο ρωσικές -η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη.

Το κόστος διαβίωσης στην Ευρώπη επιβαρύνεται και από την υποχώρηση του ευρώ, που είναι το νόμισμα για τις περισσότερες χώρες.

Η πιο ακριβή πόλη

Για πρώτη φορά στον κατάλογο με τις ακριβότερες πόλεις φιγουράρει στην κορυφή η Νέα Υόρκη, που έφτασε σε κόστος διαβίωσης ανάλογο με εκείνο της Σιγκαπούρης, που ήταν συνήθως η πρώτη και χωρίς ανταγωνισμό. Το 2021 η Νέα Υόρκη βρισκόταν στην έκτη θέση.

Άλλες δύο αμερικανικές μητροπόλεις βρίσκονται στο top-10, το Λος Άντζελες (που βρίσκεται στην τέταρτη θέση μαζί με το Χονγκ Κονγκ) και το Σαν Φρανσίσκο, στην όγδοη θέση.

Στο σύνολο 22 από τις 172 πόλεις, που μελετώνται για την κατάρτιση αυτού του καταλόγου, βρίσκονται στις ΗΠΑ και μεταξύ αυτών είναι το Πόρτλαντ, η Βοστόνη και το Σικάγο.

Το Τελ Αβίβ, που πέρυσι φιγουράριζε στη κορυφή είναι φέτος στην τρίτη θέση.

Το top-10

Οι δέκα ακριβότερες πόλεις του κόσμου για το 2022 είναι οι εξής:

1. Νέα Υόρκη

2. και Σιγκαπούρη (ισοπαλία)

3. Τελ Αβίβ, Ισραήλ

4. Χονγκ Κονγκ και

5. Λος Άντζελες (ισοπαλία)

6. Ζυρίχη, Ελβετία

7. Γενεύη, Ελβετία

8. Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

9. Παρίσι, Γαλλία

10. Κοπεγχάγη, Δανία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button