Οικονομία

Ποιες συντάξεις κινδυνεύουν να υποστούν μείωση μεγαλύτερη των 300 ευρώ τον μήνα

Η πλειοψηφία των συνταξιούχων των δημοσίων υπαλλήλων, περισσότεροι από 445.000, θα δουν μειώσεις στις αποδοχές κατά 18% με την έλευση της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς που θα διαπιστωθεί μετά τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων θα φέρει μηνιαία απώλεια στο εισόδημα των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα κατά μέσο όρο 170 ευρώ το μήνα, δηλαδή 2.040 ευρώ ετησίως.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις συνταξιούχων που θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες ακόμη και άνω των 300 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, σε δημοσίους υπαλλήλους με 35ετία και κυρίως σε ενστόλους οι πραγματικές μειώσεις του 2019 φτάνουν ως το 30,8%.

Οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μια από τις μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων που θα κληθούν να εισφέρουν τη μερίδα του λέοντος, προκειμένου να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ η συνταξιοδοτική δαπάνη και να εξοικονομηθούν περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Συνολικά οι συνταξιούχοι που θα δουν περικοπές ανέρχονται σε 1,3 εκατομμύρια.

Παράλληλα, ο νόμος (4472/2017) προβλέπει ότι από το 2019 καταργούνται και τα οικογενειακά επιδόματα συζύγου ή και τέκνων για όσους τα λαμβάνουν. Με την κατάργησή τους, που την προβλέπει ο νόμος, η συνολική μείωση σύνταξης και επιδομάτων ξεπερνά το 25%.

Για άλλη μια φορά χθες η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Έφη Αχτσιόγλου εξέφρασε την πεποίθησή της πως «τελικά δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων στις αρχές του 2019». Επιμένοντας μάλιστα πως η μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ήταν μέτρα αχρείαστο και ψηφίστηκε λόγω επιμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο. Πάντως η υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν εξετάζει «μονομερείς ενέργειες» ή αιφνιδιασμούς όσον αφορά την διατήρηση των συντάξεων.

Ωστόσο, στελέχη στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν ότι όσο το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα θεωρείται πολύ δύσκολο να μην τηρηθεί ή να πάρει μερικούς μήνες παράταση η περικοπή των συντάξεων.

Το real.gr παρουσιάζει χαρακτηριστικά παραδείγματα συντάξεων ασφαλισμένων του δημοσίου που θα χάσουν ακόμη και πάνω από 300 ευρώ το μήνα:

-Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 35 έτη ασφάλισης, λαμβάνει σήμερα 1.040,29 ευρώ σύνταξη μεικτά. Μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 853,05 ευρώ. Απώλεια 187,24 ευρώ το μήνα.

-Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 30 έτη ασφάλισης, λαμβάνει σήμερα 985,6 ευρώ σύνταξη μεικτά. Μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 816,54 ευρώ. Απώλεια 169,06 ευρώ το μήνα.

-Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης με 35 έτη ασφάλισης, λαμβάνει σήμερα 904,9 ευρώ σύνταξη μεικτά. Μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 742,01 ευρώ. Απώλεια 162,89 ευρώ το μήνα.

-Συνταξιούχος αστυνομικός που λαμβάνει σήμερα 1.450 ευρώ θα πάρει από τον Ιανουάριο 1.120-1.130 ευρώ. Μηνιαία απώλεια 330-340 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button