Κόσμος

Ποιοι είναι πίσω από το «λόμπι των όπλων» στις ΗΠΑ: Η δύναμη της NRA και τα εκατομμύρια για τον επηρεασμό βουλευτών

Οι ΗΠΑ είναι συγκλονισμένες από ένα ακόμα μακελειό που έγινε σε σχολείο του Τέξας, με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κατηγορεί ανοιχτά το περίφημο «λόμπι των όπλων», για το γεγονός ότι ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος σκόρπισε τον θάνατο.

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί και τα ΜΜΕ της άλλης πλευράς του Ατλαντικού ζητούν να μπει τέλος στη βιομηχανία των όπλων, την οποία καταγγέλλουν ότι διατηρεί ισχυρές σχέσεις με την πολιτική ελίτ.

Τι είναι όμως το «λόμπι των όπλων» το οποίο μπαίνει στο «στόχαστρο» έντονης κριτικής, κάθε φορά που γίνεται μακελειό στις ΗΠΑ, με πολλούς να τονίζουν ότι απαρτίζεται από γνωστά ονόματα;

Πρόκειται για την οργάνωση NRA που σημαίνει National Rifle Association (Εθνική Ένωση Τυφεκίων) και ιδρύεται το 1871 από δύο βετεράνους του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ ως ομάδα ψυχαγωγίας, καθώς σχεδιάζεται για να «προωθεί και να ενθαρρύνει τη σκοποβολή με τουφέκια σε επιστημονική βάση».

Ο πρόεδρος της NRA Charlton Heston σε εκδήλωση υπέρ της οπλοκατοχής το 2002

Όπως όμως σημειώνει το bbc.com, η NRA το 1934 ξεκινάει να στρέφεται προς το πολιτικό λόμπι, γιατί αρχίζει την εγγραφή μελών που διαθέτουν πληροφορίες για μελλοντικά νομοσχέδια που αφορούν τα πυροβόλα όπλα.Υποστηρίζει λοιπόν, τον Εθνικό Νόμο περί Πυροβόλων Όπλων του 1934 (NFA) και τον Νόμο περί Ελέγχου Όπλων του 1968 (GCA), ενώ το 1975 δημιουργεί το Ινστιτούτο Νομοθετικής Δράσης, ώστε να επηρεάσει άμεσα την πολιτική ζωή.

Έτσι, το 1977 σχηματίζει τη δική της Επιτροπή Πολιτικής Δράσης (PAC) και αρχίζει να διοχετεύει κεφάλαια στους νομοθέτες, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μια τεράστια επιρροή σε όλη την χώρα, την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Πόσο ισχυρή είναι η NRA

Η NRA δεν διαθέτει μόνο ισχυρές σχέσεις με την πολιτική ελίτ των ΗΠΑ, αλλά διατηρεί ένα αρκετά μεγάλο αριθμό μελών, ενώ κάθε χρόνο ξοδεύει επίσημα τεράστια ποσά για αγορά και δοκιμή όπλων ακόμα και μεγάλου βεληνεκούς, ενώ ταυτόχρονα προωθεί και πολιτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με το BBC, αναλυτές θεωρούν ότι η οργάνωση έχει περίπου 3 εκατ. μέλη, όμως η ίδια υποστηρίζει ότι μέχρι το 2020 διέθετε σχεδόν 5 εκατ., με τις νέες εγγραφές να αυξάνονται συνεχώς. Μάλιστα, έχει καυχηθεί για ορισμένα μέλη της, επειδή ανήκουν στην ελίτ, όπως ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος Σάρα Πέιλιν και ο ηθοποιός Τομ Σέλεκ.

Όπλα

Παράλληλα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο ξοδεύει 250 εκατ. δολάρια σε αγορά όπλων, ποσό πολύ μεγαλύτερο από όσα μπορούν να διαθέσουν όλες οι ομάδες υπεράσπισης του ελέγχου των όπλων στις ΗΠΑ μαζί. Ακόμα, ξοδεύει ετησίως περίπου 3 εκατ. δολάρια ετησίως για να επηρεάσει την πολιτική για τα όπλα.

Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί το ακριβές ποσό που ξοδεύει ετησίως σε πολιτικά πρόσωπα, καθώς δαπανά πολλά χρήματα και μέσω ανεξάρτητων εισφορών, κεφάλαια που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Ετήσια συνάντηση της NRA, το 2015

Η πραγματική δύναμη και ο κρυφός «άσος» στο μανίκι

Το «λόμπι των όπλων» ασκεί συνεχώς δημόσια κριτική σε όλους τους φορείς και στις σχετικές νομοθεσίες που ζητούν έλεγχο στα όπλα, χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο. Χαρακτηριστικά, όταν στις ΗΠΑ πήγε να περάσει νόμος που θα επέτρεπε στην αστυνομία να καταστρέφει τα όπλα που κατάσχει, η NRA έφερε σθεναρή αντίσταση, υποστηρίζοντας ότι τα όπλα ήταν σε «καλή κατάσταση», με αποτέλεσμα να είναι σπατάλη η καταστροφή τους.

Επίσης, ασκεί έμμεση επιρροή μέσω των πολιτικά δεσμευμένων μελών της, πολλοί από τους οποίους θα ψηφίσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με βάση αυτό το μοναδικό ζήτημα. Έτσι, βαθμολογεί δημόσια τα μέλη του Κογκρέσου από το Α έως το ΣΤ σχετικά με την αντιληπτή φιλικότητα τους προς τα δικαιώματα των όπλων. Αυτές οι βαθμολογίες μπορεί να έχουν σοβαρή επίδραση στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και μπορεί να κοστίσουν στους υποψηφίους που υποστηρίζουν τον έλεγχο των όπλων μια θέση στη πολιτική σκηνή.

Μάλιστα, εδώ και δύο χρόνια κατηγορείται ότι δεν αφήνει να περάσει νόμος από το Κογκρέσο, που βάζει ένα τυπικό πλαφόν στον έλεγχο των όπλων. Συγκεκριμένα, έχει ψηφιστεί νόμος που αναγκάζει τους πολίτες που θέλουν να αγοράσουν όπλο για πρώτη φορά, να καταθέτουν αρκετά έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι δεν είναι επικίνδυνοι και πως θέλουν το όπλο για προστασία. Στο Κογκρέσο όμως, η πλειοψηφία ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους και όχι στους Δημοκρατικούς, με 60 άτομα να εμποδίζουν την επικύρωση του νόμου, η οποία θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές, γιατί σύμφωνα με αναλύσεις, υπολογίζεται ότι εάν εφαρμοστεί, μπορεί η οπλοκατοχή να μειωθεί σε ποσοστό ακόμα και 20%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button