Αγροτικά

Ποιοι ενεργοί συνταξιούχοι xάνουν τα 250 ευρώ

Παράθυρο εξαίρεσης αρκετών ενεργών επαγγελματικά χαμηλοσυνταξιούχων του π. ΟΓΑ, αλλά και των υπόλοιπων ταμείων από το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ ανοίγουν τα εισοδηματικά κριτήρια που «συνοδεύουν» το μέτρο.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, επιβεβαιώνει όσα ανέφερε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», καθώς ξεκαθαρίζει ότι το ατομικό όριο των 7.200 ευρώ και το οικογενειακό όριο των 14.400 ευρώ αφορούν το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους από κάθε πηγή και όχι μόνο το εισόδημα από τις συντάξεις.

Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του π. ΟΓΑ που λαμβάνει σύνταξη 450 ευρώ μηνιαίως και, παράλληλα, έχει ένα εισόδημα 2.000 από αγροτική δραστηριότητα (από πώληση προϊόντων, από επιδότηση ή από συνδυασμό αυτών) υπερβαίνει το «πλαφόν» των 7.200 ευρώ, επομένως παύει, σύμφωνα με τη διάταξη, να εντάσσεται στους δικαιούχους του επιδόματος.

Σωρευτικά τα κριτήρια

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την τροπολογία, οι δύο επιμέρους εισοδηματικές προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά. Έτσι, αν ο συνταξιούχος του προηγούμενου παραδείγματος έχει ένα πρόσθετο αγροτικό (ή άλλο) εισόδημα, ύψους 1.000 ευρώ, αλλά η σύζυγός του έχει μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ, δεν θα λάβει την έκτακτη ενίσχυση. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι το ατομικό του εισόδημα (6.400 ευρώ) είναι κάτω από τα 7.200 ευρώ, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού (700 x 12+6.400) ξεπερνά τα 14.400 ευρώ.

Αντίστοιχα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ μηνιαίως με σύζυγο, η οποία έχει μηδενικό εισόδημα, επίσης δεν δικαιούται το βοήθημα, καθώς μπορεί το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού (12.000 ευρώ) να είναι κάτω των 14.400 ευρώ, όμως το ατομικό του εισόδημα (12.000 ευρώ ετησίως) ξεπερνάει το όριο των 7.200 ευρώ. Αντίθετα, ένα ζεύγος συνταξιούχων που λαμβάνει σύνταξη έως 600 ευρώ μηνιαίως έκαστος, δικαιούνται αμφότεροι το επίδομα των 250 ευρώ, καθώς πληρούν και τις δύο εισοδηματικές προϋποθέσεις, ενώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο χορηγούνται επιπλέον 50 ευρώ.

Η μόνη περίπτωση να μη λάβουν την ενίσχυση είναι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ που είναι και το τρίτο, περιουσιακό αυτήν τη φορά, κριτήριο, που μπαίνει στην εξίσωση. Σημειωτέον ότι τόσο για τα εισοδηματικά όρια όσο και για τα προστατευόμενα τέκνα λαμβάνεται υπόψη η φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό έτος 2020), ενώ η αξία της ακίνητης περιουσίας προκύπτει από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Δικαιούχοι όσοι παίρνουν προκαταβολή ή προσωρινή

Από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, εκτιμούν ότι στους συνολικά 830.000 συνταξιούχους που αφορά το μέτρο συμπεριλαμβάνεται η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων του π. ΟΓΑ, η μέση σύνταξη των οποίων, όπως έγραψε και στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», είναι της τάξης των 450 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για όσους λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης ή προσωρινή. Ειδικότερα, στους δυνητικά δικαιούχους ανήκουν όσοι έλαβαν τον Νοέμβριο του 2021:

✱ Oριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

✱ Προσυνταξιοδοτική παροχή.

✱ Αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

✱ Πολεμικές συντάξεις ή συντάξεις σε θύματα τρομοκρατικής ενέργειας, αγωνιστές εθνικής αντίστασης κ.λπ.

Η ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένης της προσαύξησης των 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, καταβάλλεται ως εξής:

✱ Εφόσον αμφότεροι οι σύζυγοι είναι δικαιούχοι, τα 250 ευρώ καταβάλλονται και στους δύο.

✱ Εφόσον και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι και υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, σε περίπτωση που ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι ο ίδιος και στις δύο δηλώσεις, τότε τα επιπλέον 50 ευρώ πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και καταβάλλονται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων. Στην περίπτωση που ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι διαφορετικός στις δύο φορολογικές δηλώσεις, τότε τα 50 ευρώ πολλαπλασιάζονται με τον ελάχιστο αριθμό των εξαρτώμενων μελών στις δύο φορολογικές δηλώσεις και καταβάλλονται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν. Το μέλος που έχει περισσότερα εξαρτώμενα μέλη λαμβάνει επιπλέον 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενα με τη διαφορά των εξαρτώμενων μελών που έχει δηλώσει σε σχέση με το έτερο μέλος.

✱ Εφόσον οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση, αλλά δικαιούχος της ενίσχυσης είναι μόνο ο ένας, καταβάλλεται σε αυτόν η προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

 

Χωρίς αίτηση – Αυτόματη η διαδικασία

Η εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, ενώ δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου. Ο τρόπος καταβολής της (αν, δηλαδή, θα γίνει σε μία καταβολή μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου ή με εμβόλιμη πληρωμή) θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. Οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν κάποια αίτηση και η διαδικασία θα «τρέξει» αυτοματοποιημένα από τις υπηρεσίες του e-EΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, ο e-ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) θα αποστείλουν στην ΑΑΔΕ αρχείο με τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του συνόλου των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία που τηρεί η ΑΑΔΕ και να βεβαιωθεί ότι πληρούνται σωρευτικά όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Η ΑΑΔΕ, στη συνέχεια, θα παραγάγει το αρχείο με τους τελικούς δικαιούχους, το οποίο θα αποσταλεί στον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ που θα προβούν στην καταβολή.

Τέλος, για τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τα 250 ευρώ θα καταβληθούν με τη μορφή προσαύξησης εντός του Δεκεμβρίου σε όλους όσοι λαμβάνουν τον εν λόγω μήνα προνοιακές παροχές σε χρήμα. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με την τακτική καταβολή του επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button