Οικονομία

Ποιοι φόροι και πρόστιμα μπορούν να εξανεμίσουν την επιστροφή φόρου

Μέχρι το τέλος Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2018 αλλά και η υποχρέωση καταβολής της α’ δόσης του φόρου εισοδήματος

Μέχρι τις 27 Ιουλίου έχουν διορία εκατομμύρια φορολογούμενοι για να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις 2018. Αρκετοί, όμως, έχουν ήδη υποβάλει και πάρει το εκκαθαριστικό με την «τελική ετυμηγορία» για το τι πρέπει να πληρώσουν ή (σε λιγότερες περιπτώσεις) να τους πληρώσει η Εφορία για φόρο ή επιστροφή φόρου.

Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει υποχρεωτικά να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να είναι εμπρόθεσμη και να μην επιβαρυνθεί με πρόστιμα (από φέτος εκπρόθεσμες καταβολές επιβαρύνονται από την πρώτη ημέρα).

Όμως, ακόμη και όσοι είδαν στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα επιστροφή φόρου, είναι πολύ πιθανό να τη χάσουν… μέσα από τα χέρια τους!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει συντονίσει χρονικά τις επιστροφές φόρου με την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ 2018). Έτσι, ενεργοποιείται ο αυτόματος συμψηφισμός οφειλών (για τον ΕΝΦΙΑ) και επιστροφής (φόρου) και έτσι οι φορολογούμενοι να δουν την όποια επιστροφή φόρου δικαιούνται να εξανεμίζεται.

Και πέρυσι, χιλιάδες φορολογούμενοι είχαν λάβει ηλεκτρονική ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ ότι έγινε συμψηφισμός οφειλής για τον ΕΝΦΙΑ 2018 με την επιστροφή φόρου.

Με αυτό το μέτρο, βέβαια, οι φορολογούμενοι χάνουν την δυνατότητα που έχουν (θεωρητικά) να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις και η Εφορία τον εισπράττει εφάπαξ από την επιστροφή.

Και οι απλήρωτες κλήσεις για παράνομη στάθμευση μπορούν να μπλοκάρουν την επιστροφή

Αρκετοί ήταν και οι φορολογούμενοι που κατά την επίσκεψή τους στην Εφορία, για την αίτηση επιστροφής φόρου, διαπίστωσαν ότι οι δήμοι, μέσω της Εφορίας, έχουν δεσμεύσει τον ΑΦΜ τους επειδή είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές κυρίως από απλήρωτες κλήσεις ή ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης και δημοτικά τέλη. Αυτές οι οφειλές μπλοκάρουν και την έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Πάντως, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε ότι στόχος της Αρχής είναι να κλείσει το θέμα των επιστροφών έως και το τέλος Αυγούστου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button