Κόσμος

Ποιο F-35;… – Αυτό είναι το καλύτερο μαχητικό στον κόσμο σύμφωνα με 25 χώρες (Photo/Video)

Η Lockheed των Ηνωμένων Πολιτειών, τερμάτισε 40 χρόνια παραγωγής των πολεμικών αεροσκαφών F-16 με την παράδοση του τελευταίου αεροσκάφους της το 2017, στην πολεμική αεροπορία του Ιράκ.
Υπάρχουν περίπου 3.000 επιχειρησιακά F-16 σήμερα τα οποία υπηρετούν σε 25 χώρες, εικόνα η οποία αποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι από τα πλέον πιο επιτυχημένα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων στον κόσμο.
Γρήγορο, ευέλικτο και φθηνό
Το γρήγορο και ευέλικτο F-16 Fighting Falcon δεν είναι μόνο ένα από τα κορυφαία μαχητικά, είναι επίσης και ένα από τα πλέον πιο οικονομικά.
Παρόλο που δεν έχει την εμβέλεια και το ωφέλιμο φορτίο του F-15 Eagle, κοστίζει τη μισή τιμή -για αυτό το F-16 τέταρτης γενιάς χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1970 και πιθανότατα θα συνεχίσει να πετάει στους ουρανούς για πολλά περισσότερα χρόνια.
Από τη μέρα που το F-16 ξεκίνησε να πετάει στους ουρανούς το 1979, έχει δοκιμαστεί σε αρκετές μάχες, με περισσότερες από 400.000 εξορμήσεις και 19 εκατομμύρια ώρες πτήσης. Είναι προσαρμοσμένο ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί μια σειρά αποστολών, όπως αερομαχίες, επιθέσεις εδάφους, και ηλεκτρονικό πόλεμο.
Ως μαχητής, το F-16 έχει αποδείξει στην ιστορία του πως είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο μαχητικό, την ώρα που η ακτίνα μάχης του υπερβαίνει εκείνη πολλών από τους ανταγωνιστές του. Μαζί με το μεγαλύτερο F-15 Eagle, το F-16 είναι ένα από τα πρώτα αεροσκάφη στον κόσμο τα οποία μπορούν οι πιλότοι του να αντέξουν μεγαλύτερες δυνάμεις-g.
Η τελευταία έκδοση του Fighting Falcon τροφοδοτείται από έναν μόνο κινητήρα, είτε από τον General Electric F110-GE-129 ή τον Pratt & Whitney F100-PW-229, καθιστώντας το ένα γρήγορο μαχητικό το οποίο μπορεί επίσης να δώσει ισχυρά πλήγματα στον εχθρό.
Οπλισμένο σαν… αστακός
Το F-16 έχει εννέα κύρια σημεία για το ωφέλιμο φορτίο όπλων του – συμπεριλαμβανομένου ενός σε κάθε πτέρυγα, και τρία κάτω από κάθε πτέρυγα και μία κεντρική στην κάτω άτρακτο.
Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει διάφορους πυραύλους αέρος-αέρος, συμπεριλαμβανομένων των Lockheed Martin / Raytheon AIM-9 Sidewinder, Raytheon AMRAAM, Raytheon Sparrow, MBDA (πρώην Matra BAe Dynamics) Skyflash και ASRAAM, και το MBDA R550 Magic 2. και τον Απρίλιο του 2004, ήταν το πρώτο μαχητικό το οποίο πυροδότησε τους νέας γενιάς πυραύλους AIM-9X Sidewinder.
Επίσης τα F-16, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πυραύλους αέρος-εδάφους συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Maverick, HARM και Shrike, που κατασκευάζονται από την Raytheon, όπως επίσης, και πυραύλους κατά θαλάσσιων στόχων όπως οι πύραυλοι Boeing Harpoon και Kongsberg Penguin.
Ενώ η Lockheed παρέδωσε το τελευταίο F-16 από το Fort Worth των ΗΠΑ, στην Ιρακινή Πολεμική Αεροπορία τον Νοέμβριο του 2017, τερματίζοντας έτσι 40 χρόνια παραγωγής F-16, αυτό το παλιό warbird θα πετάει στους ουρανούς για αρκετά ακόμα χρόνια.

Πηγή: onalert.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button