Δήμος ΚαλαμάταςΤοπικά Νέα

Πολιτικό άσυλο ζητούν Τούρκοι από το Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας

09518cc1c00a8d3e0f480cf656991c97_L


Σε 7 μήνες φυλάκιση ο καθένας με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ένα ζευγάρι Τούρκων, που μαζί με τα δύο αγόρια τους προσπάθησαν το Σάββατο να φύγουν από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας με πτήση για την Αυστρία δείχνοντας στους αστυνομικούς πλαστές ιταλικές ταυτότητες.

Η οικογένεια έφτασε στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο μέσα σε μια βάρκα, διωκόμενη από το καθεστώς Ερντογάν στην πατρίδα τους. Ο πατέρας της οικογένειας ήταν δάσκαλος στην Τουρκία και έχασε τη δουλειά του γιατί το καθεστώς ισχυρίζεται ότι είναι οπαδός του Γκιουλέν και διώκεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 42χρονοι γονείς και τα παιδιά τους, ηλικίας 13 χρονών ο ένας γιος και 5 χρονών ο άλλος, έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και από τις 10 Σεπτεμβρίου είχαν εγκατασταθεί νόμιμα και έμεναν στην Αθήνα. Το Σάββατο θα πετούσαν αρχικά για τη Βιέννη και μετά θα έβρισκαν έναν τρόπο για να πάνε στη Γαλλία, όπου εκεί τους περίμεναν οι συγγενείς τους. Η οικογένεια για να φύγει από την Ελλάδα αγόρασε πλαστές ταυτότητες και προσπάθησε να πείσει τους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο ότι είναι Ιταλοί. Ο αστυνομικός της Ασφάλειας Καλαμάτας όταν όμως έλεγξε τα χαρτιά τους κατάλαβε ότι οι ταυτότητες είναι πλαστές με το που τις έπιασε, γιατί η υφή του χαρτιού τού φάνηκε διαφορετική. Ο ίδιος κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι οι ιταλικές ταυτότητες δεν έχουν τσιπάκι και είναι εύκολο να πλαστογραφηθούν. Επίσης, μίλησε στο ζευγάρι στα ιταλικά αλλά δεν ήξεραν να του απαντήσουν, οπότε μετά και από αυτό έδωσαν τα αληθινά τους ονόματα, παραδέχτηκαν ότι δεν είναι Ιταλοί αλλά Τούρκοι και του έδειξαν τα δελτία αιτήσαντος άσυλο.

Ο Τούρκος κατηγορούμενος λίγο αργότερα υποστήριξε στην απολογία του ότι αγόρασε τις ταυτότητες από έναν Αφγανό στο Σύνταγμα για 400 ευρώ, αλλά δεν διευκρίνισε αν έδωσε αυτά τα χρήματα και για τις τέσσερις ή για κάθε μία. Εξήγησε επίσης στο δικαστήριο ότι αυτός και η οικογένειά του δεν είχαν άλλη επιλογή από το να φύγουν μακριά απ’ την Τουρκία και να μπουν παράνομα στην Ελλάδα, γιατί στην πατρίδα τους διώκεται ως υποστηρικτής του Γκιουλέν και δεν μπορεί να ταξιδέψει νόμιμα, ενώ ήδη τον είχαν εκδιώξει από τη δουλειά του και θα πήγαινε φυλακή. Η σύζυγός του στην απολογία της είπε ότι έχασαν τα πάντα στην πατρίδα τους. Το κράτος πήρε όλα τους τα πράγματα και για να έρθουν στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν παράνομα, περνώντας στη χώρα μας μέσα σε μια βάρκα.

Το δικαστήριο πάντως μετά και από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας αναγνώρισε στο ζευγάρι το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων και τους καταδίκασε για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Μετά τη δίκη αφέθηκαν ελεύθεροι και μαζί με τα παιδιά τους έχουν το δικαίωμα, καθώς είναι κάτοχοι κάρτας αιτούντος διεθνή προστασία από την υπηρεσία ασύλου, να παραμείνουν νόμιμα στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής τους για άσυλο.

Νικολέττα Κολυβάρη στην “Ελευθερία”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button