Αγροτικά

Πορτοκάλι: Σε καλό δρόμο η διακίνηση στην Πελοπόννησο

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη χρονιά παραγωγής των εσπεριδοειδών εμφανίζονται εκπρόσωποι συνεταιρισμών τόσο από την Αργολίδα όσο και από τη Λακωνία.

Ο Χάρης Μακρής, πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Ήρας, από την Αργολίδα, δήλωσε: «Έχουν ξεκινήσει ήδη τόσο η Ναβαλίνα όσο και τα Μέρλιν, με την παραγωγή να εξελίσσεται ομαλά και τις τιμές να πιέζονται προς τα κάτω. Στη Ναβαλίνα έχουμε αύξηση της παραγωγής, ενώ για τα Μέρλιν θα είναι μία μέτρια χρονιά, αλλά σε σχέση πάντα με την περσινή, που είχαμε ζημιές, είναι αυξημένη». Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο Χάρης Μακρής αναφέρει πως η Ναβαλίνα ξεκίνησε από τα 27 λεπτά και τώρα κυμαίνεται από 21 έως 23 λεπτά, ενώ για τα Μέρλιν οι τιμές κυμαίνονται από 17 λεπτά έως 19 λεπτά με πτωτική τάση.

Πιέζονται νωρίς οι τιμές
Στη Λακωνία, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας, δήλωσε ότι οι τιμές φέτος ξεκίνησαν λίγο πιο κάτω από την περασμένη χρονιά, στα 18-20 λεπτά στον παραγωγό, και ήδη βρίσκονται σε μία πίεση. «Φυσικά, αυτό θα κρατήσει μέχρι τις 5 Γενάρη περίπου, αφού οι Βαλκάνιοι, που είναι οι κύριοι πελάτες μας αυτό το διάστημα, δίνουν το πορτοκάλι σε πολύ χαμηλές τιμές, γιατί το χρησιμοποιούν σαν κράχτη στα καταστήματά τους», διευκρίνισε.

Η τιμή για τα Μέρλιν δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σοβαρή ποσότητα παραγωγής, ωστόσο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει δυναμικά και μάλιστα να ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα, κυρίως στη Ναβαλίνα.

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ», ο πρόεδρος, Δημήτρης Δημάκος, σημείωσε πως «η φετινή παραγωγή είναι καλή και η τιμή για τη Ναβαλίνα αυτήν τη στιγμή είναι 17-18 λεπτά, περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Για τα Μέρλιν είναι νωρίς να πούμε κάτι, αν και τα πρώτα κόπηκαν με 10 λεπτά το κιλό». Δίνοντας το στίγμα της φετινής χρονιάς, ο Δημήτρης Δημάκος επεσήμανε ότι σταδιακά η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Παλιότερα, πηγαίναμε για χυμοποίηση 60.000 τόνους, ενώ τώρα με το ζόρι φτάνουμε τους 15.000».

Τέλος, στην καρδιά της συγκομιδής μπαίνουν οι Ναβαλίνες και τα New Hall στο Τραγανό Ηλείας, όπου θα κόβονται μέχρι τα μέσα Γενάρη, καιρού επιτρέποντος. Η τιμή για τον παραγωγό διαμορφώνεται στα 23 λεπτά μεικτά και, σε συνδυασμό με την καλή εμπορία, διαμορφώνουν μια ικανοποιητική εικόνα για τους παραγωγούς, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών Τραγανού Ηλείας, Κώστας Κυπριώτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button