Κόσμος

ΠΟΥ: Αυτοί είναι οι οκτώ ιοί που απειλούν την ανθρωπότητα

«Καμπανάκι» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εννιά ιούς -του κορονοϊού συμπεριλαμβανομένου- που μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την ανθρωπότητα εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι ιοί που περιλαμβάνονται στη λίστα, θα μπορούσαν να είναι η επόμενη μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα, αν δε γίνει σωστή έρευνα για την αντιμετώπισή τους.

Εκτός από τον κορονοϊό, η λίστα περιλαμβάνει ιούς όπως ο Έμπολα και ο Ζίκα αλλά και την Ασθένεια Χ, που αποτελούν πιθανή απειλή για την ανθρωπότητα λόγω της δυναμικής τους να προκαλέσουν επιδημία.

Η λίστα του ΠΟΥ

Ιός Νίπα

Ο ιός Νίπα που προκαλεί μία φλεγμονή που διογκώνει τον εγκέφαλο και είναι θανατηφόρος σε ποσοστό που φτάνει έως και το 75%, είναι πιθανόν η επόμενη μεγάλη απειλή.

Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι ο έμετος, οι επιληπτικές κρίσεις και η διόγκωση του εγκεφάλου είναι μερικά από τα συμπτώματα του Νίπα, ο οποίος μεταδόθηκε πρώτη φορά από χοίρος σε αγρότες στη Μαλαισία το 1999.Κάποιοι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν πνευμονία και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Η εγκεφαλίτιδα και οι επιληπτικές κρίσεις εμφανίζονται σε σοβαρές περιπτώσεις, και μπορεί ο ασθενής να πέσει σε κώμα μέσα σε 24 έως 48 ώρες.

Το ποσοστό θνησιμότητας του ιού Νίπα κυμαίνεται μεταξύ 40% και 75 %, πολύ υψηλότερο από το ποσοστό θνησιμότητας του κοροναϊού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Έμπολα

Ο Έμπολα είναι μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω άγριων ζώων. Στη συνέχεια εξαπλώνεται μέσα αίματος ή άλλων σωματικών υγρών.

Έχει μέσο ποσοστό θνησιμότητας περίπου 50%.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ξαφνικά και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν εμετούς, διάρροιες, εξανθήματα, συμπτώματα μειωμένης λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος, και σε ορισμένες περιπτώσεις εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Ζίκα

Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, πυροδότησε φόβους για επιδημία το 2019, όταν τα κουνούπια Aedes μετακινήθηκαν από την Αφρική απειλώντας το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ευρώπης.

Υπήρχαν ιδιαίτερες ανησυχίες για τις εγκύους καθώς η ασθένεια μεταδίδεται από τη μητέρα στο έμβρυο, καθώς και μέσω σεξουαλικής επαφής ή μετάγγισης αίματος.

Δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο για την πρόληψη ή τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό Ζίκα.

Τα συμπτώματα είναι γενικά ήπια, όπως πυρετός, εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα, πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, αδιαθεσία και κεφαλαλγία. Ωστόσο η μόλυνση από τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία στο έμβρυο.

MERS και SARS

Ο MERS είναι ένας ιός που μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένες καμήλες. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια που απαιτεί διασωλήνωση και υποστήριξη σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο ιός φαίνεται να πλήττει σοβαρότερα τους ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και με χρόνιες ασθένειες. Περίπου το 35% των ασθενών με MERS-CoV έχουν πεθάνει.

Ο SARS εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Φεβρουαρίου 2003 όταν ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην Κίνα και εξαπλώθηκε σε άλλες τέσσερις χώρες. Εναι ένας αερομεταφερόμενος ιός και μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σάλιου με παρόμοιο τρόπο με τον κορονοϊό.

Το πρώτο σύμπτωμα της ασθένειας είναι πυρετός που οδηγεί σε ξηρό βήχα. Στο 10% έως 20% των περιπτώσεων, η  ασθένεια είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί διασωλήνωση.

Το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 3%.

Αιμορραγικός Πυρετός Κριμαίας – Κονγκό

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό είναι ένας ιός που μεταδίδεται μέσω ψύλλων και μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με σφαγιασμένα ζώα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκό πόνο, ζάλη, πόνο στον αυχένα, πόνο στην πλάτη, κεφαλαλγία, πονόλαιμο και φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως).

Οι ασθενείς με σοβαρή πάθηση μπορεί να παρουσιάσουν ηπατική ή πνευμονική ανεπάρκεια μετά την πέμπτη ημέρα της ασθένειας. Το ποστοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 10% έως 40%.

Πυρετός Lassa

Ο ιός Lassa μεταδίδεται μέσω τροφίμων ή από οικιακά είδη μολυσμένα με ούρα ή κόπρανα μολυσμένων αρουραίων Mastomys.

Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας είναι 1% ενώ περίπου το 80% των ατόμων που μολύνονται με τον ιό Lassa δεν έχουν συμπτώματα.

Μία στις πέντε λοιμώξεις οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια, όπου ο ιός προσβάλλει διάφορα όργανα όπως το ήπαρ, ο σπλήνας και τα νεφρά.

Πυρετός Rift Valley

Ο Πυρετός Rift Valley ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στην Κένυα το 1931. Προσβάλλει κυρίως ζώα αλλά μπορεί να φτάσει και στους ανθρώπους από τα κουνούπια και τις μύγες.

Στους ανθρώπους, μπορεί να εμφανιστεί ως ήπια ασθένεια τύπου γρίπης έως σοβαρό περιστατικό αιμορραγικού πυρετού που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Δεν έχει τεκμηριωθεί η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο και το 2000, τα πρώτα κρούσματα της νόσου που αναφέρθηκαν εκτός της αφρικανικής ηπείρου εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη.

Ασθένεια Χ

Ως Ασθένεια X χαρακτηρίζεται από τον ΠΟΥ ένας υποθετικός, άγνωστος ιός που θα μπορούσε να προκαλέσει μελλοντική πανδημία.

Ο Μαρκ Γουλχάουζ, καθηγητής Επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι το 2017, αυτός και οι συνάδελφοί του έπεισαν τον ΠΟΥ να προσθέσει την Ασθένεια X στον κατάλογο των δυνητικά απειλητικών ιών.

Αυτός ο άγνωστος ιός θα μπορούσε να προκληθεί από παθογόνα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Πηγή: Mirror

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button