Αγροτικά

Που κυμαίνονται οι τιμές του ελαιόλαδου

Σήμερα που γράφουμε αυτές τις γραμμές δεν έχουμε πλήρη εικόνα του “Μπάλλου”. Στην Κρήτη τουλάχιστον έβρεξε κι ήταν καλό έστω και με τις τυχόν κατά τόπους  ζημιές. Η “Αθηνά” ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της ευεργετική γιατί έφερε τις πολυαναμενόμενες βροχές. Τώρα ίσως η ελαιοκαλλιέργεια έχει υποστεί κατά τόπους σοβαρές ζημιές, κυρίως λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έριξαν στο έδαφος τους σχεδόν ώριμους καρπούς.

Όλα αυτά με την εξαίρεση της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, όπου όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, οι πρώτες καταιγίδες θα ολοκλήρωναν το έργο των καταστροφικών καλοκαιρινών πυρκαγιών.

Άνοιξη – φθινόπωρο, οι ζημιές γράφουν

Την εβδομάδα αυτή έγινε ακόμη πιο φανερή η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος. Για τα αίτια, βλέπετε παρακάτω. Παράλληλα, διάφορες “σκόρπιες” αλλά μάλλον έγκυρες πληροφορίες ανεβάζουν σημαντικά τη στάθμη των σημερινών ελληνικών αποθεμάτων, περί τους 25 – 30 χιλιάδες τόνους. Αυτό σημαίνει ότι συγκρίνοντας την “κορυφή” του Μαΐου, τότε που μόνο το olivenews.gr και το “Ελιά και Ελαιόλαδο” έγραψαν για “σκαλοπάτι στην άνοδο των τιμών” , με τις σημερινές, αισθητά μικρότερες τιμές από 0,10 έως 0,30 €/κιλό, αν συνυπολογίσουμε την αναπόφευκτη ποιοτική υποβάθμιση από τους θερινούς καύσωνες, αν, ακόμη και τα ελαιόλαδα που είναι “μέσα” να φύγουν στις σημερινές τιμές, τότε θα πρόκειται για μια οικονομική ζημιά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν θα ισχυριστώ ότι για αυτή την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ ευθύνονται μόνο τα Μέσα Ενημέρωσης, άλλωστε ο κάθε ένας ελαιοπαραγωγός/ελαιουργός/ελαιοτριβέας/έμπορος είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τις επιλογές και τις αποφάσεις του, όμως δεν παύει συγκεκριμένα αγροτικά νέα να καλλιεργούν τις ιδέες μιας σταθερά και διαρκώς υπεραισιόδοξης εικόνας της αγοράς και των προοπτικών της. Κάτι πολύ αποδοτικό και βολικό μεν σε κυκλοφορία, επισκεψιμότητα, άρα και διαφήμιση του Μέσου, όμως εξαιρετικά ριψοκίνδυνο για όσους τα ενστερνίζονται.

Ένα από τα “τρυκ”, π.χ. των τελευταίων ετών, αποτελούν τα “αγουρέλαια”, τα οποία όχι ότι δεν υπάρχουν, πάντοτε υπήρχαν και έπιαναν μια παραπάνω τιμή για συγκεκριμένους πραγματικούς λόγους. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι “βαφτίζουμε” σαν αγουρέλαιο κάθε έλαιο, το οποίο μπορεί να είναι τόσο πρώιμο, ώστε τα χημικά του να μοιάζουν με πυρηνέλαιο σε ουβαόλες και ερυθροδιόλες, τα οργανοληπτικά του να είναι φαρμάκι, οι δε αποδόσεις λάδι : καρπός τόσο χαμηλές ώστε μόνο αν βρισκόταν κάποιος να πληρώσει δεκάδες € το κιλό να συνέφερε.

Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος

Για τα αίτια του μειωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος αναφερόμαστε εκτενώς στο 97ο τεύχος του “Ελιά και Ελαιόλαδο” που μόλις κυκλοφόρησε. Το γεγονός είναι ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί, προφανώς λόγω της χαλάρωσης της καραντίνας, οπότε περιορίστηκε το οικιακό μαγείρεμα με ελαιόλαδο και φυσικά είναι αδύνατον να αντισταθμίσουν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες με τις δικές τους προτιμήσεις σε ό,τι φθηνότερο σπορέλαιο υπάρχει. Έμμεση επιβεβαίωση αποτελούν τα αποθέματα που υπάρχουν.

Στην Ιταλία ανέρχονται σε 210.000 τόνους περίπου, εκ των οποίων το 71% είναι εξαιρετικό παρθένο. Στην Ισπανία ο Σεπτέμβριος έκλεισε με ιδιαίτερα ενθαρρυντική ανάκαμψη των πωλήσεων στους 121.000 τόνους, κυρίως όμως λόγω της κατάργησης των δασμών Τράμπ. Όμως τα αποθέματα παραμένουν και εκεί σχετικά υψηλά στους 423.000 τόνους, εκ των οποίων οι μισοί περίπου στη βιομηχανία τυποποίησης που είναι “υπεραγορασμένη”.

Η αγοραστική πολιτική της βιομηχανίας τυποποίησης καθορίζεται και από το νέο πρότυπο ιχνηλασιμότητας (βλ. Το νέο πρότυπο ποιότητας ), πράγμα που οδηγεί το αγοραστικό ενδιαφέρον στα φρέσκα ελαιόλαδα της 2021/22 απομακρύνοντάς το από τα περυσινά.

Το πορτοφόλι του καταναλωτή

Εδώ και μήνες ένα κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά. Από τα στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης μέχρι όλα τα λειτουργικά έξοδα ενός νοικοκυριού. Παράλληλα ακριβαίνουν οι πρώτες ύλες, τα ναύλα, το κόστος της ενέργειας. Και προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Είναι ποτέ δυνατόν να παραμείνει η καταναλωτική δαπάνη για το ελαιόλαδο σταθερή, όταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός πιέζεται από παντού;

Ανεπίσημες πληροφορίες εκτιμούν τη μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ γύρω στο 8% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα επίπεδα των τιμών

Στο πλαίσιο, λοιπόν, όλης της προηγούμενης ανάλυσης, καταγράφουμε για την εβδομάδα που πέρασε τις παρακάτω μεταβολές τιμών:

Για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
– Στην Ισπανία, ναι μεν ξεκίνησαν ελάχιστες παρτίδες φετινού ελαιολάδου αλλά το περυσινό καταγράφει μια πολύ μικρή υποχώρηση στο εύρος 3,15-3,40€/κιλό
– Η Ιταλία είναι σταθερή με 4,0-4,20€/κιλό, όπως και η Τυνησία με 3,0-3,10€/κιλό, καθώς και το Μαρόκο με 3,30-3,40€/κιλό.

Το (κοινό) παρθένο
– Στην Ισπανία, που έχει σημαντικό μερίδιο, καταγράφει ευδιάκριτη υποχώρηση κάτω των 3,0 €/κιλό.

Το βιομηχανικό (λαμπάντε)
-Αξιοσημείωτη πτώση στην Ισπανία με 2,80-2,85€/κιλό για το λαμπάντε 1°.
– Η Ιταλία διατηρεί τους 3 βαθμούς περί το 2,60-2,70€/κιλό ενώ το 5° υποχωρεί στο 2,55-2,65.

Το ραφινέ
Η Ιταλία με δυσκολία κρατάει τα 3,0€ και η Τουρκία σταθερή στα 2,75-2,80€.

Το πυρηνέλαιο ραφινέ

Παραμένει σταθερό με 1,55€/κιλό στην Ιταλία.

Το ηλιέλαιο ραφινέ
Σε Ισπανία και Ιταλία κινείται ελαφρά ανοδικά μεταξύ 1,42 και 1,45€/κιλό.

Η ελληνική αγορά

Όπως γράψαμε, οι Άγιοι Απόστολοι ξεκίνησαν την Αθηνολιά με 4,20€/κιλό πολύ κοντά στο 4,30-4,40 που είχαμε προβλέψει εκφράζοντας και επιφυλάξεις (βλ. Παρατηρητήριο Τιμών 1/10).
Στην πραγματικότητα, “αγορά” ακόμα δεν υπάρχει γιατί οι πράξεις είναι ελάχιστες καθώς τα φρέσκα ελαιόλαδα δεν έχουν καλά- καλά ξεκινήσει. Ακούγεται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι ένας έμπορος/μεσίτης προσφέρει το 4,50€/κιλό για πολύ συγκεκριμένες ποιότητες, τις οποίες προφανώς χρειάζεται.

Τα υπόλοιπα, με τιμές “ρετιρέ”, είτε από τα “αγουρέλαια” που γράψαμε παραπάνω, είτε από οριακές περιπτώσεις σε περιοχές με σχεδόν ανύπαρκτη φετινή παραγωγή, προφανώς δεν συνιστούν “αγορά”.

Επιτραπέζιες Ελιές

Ελάχιστα έχουμε να προσθέσουμε στο Παρατηρητήριο 8/10. Η προσέγγιση -όπως λένε- της Καλαμών στα 2€/κιλό μάλλον, αντί για αιτία πανηγυρισμών θα πρέπει να αποτελέσει τροφή για σκέψη, πώς και γιατί πέρυσι βρέθηκε στα αζήτητα των 0,50€ για ελαιοποίηση, αλλά και πώς και γιατί κάποιοι τώρα δίνουν 4πλάσιες τιμές.

————-

Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής και διεθνούς νομοθεσίας.

Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο υπό τις προϋποθέσεις ότι:

α) Το άρθρο είναι πλήρες και χωρίς τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του, π.χ. “Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς 15/10/2021” και όχι Πού βρίσκονται οι τιμές κ.ο.κ..
β) Συνοδεύεται με ενεργό link στην ιστοσελίδα του olivenews

 

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

 

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Αυτές οι τιμές είναι απιαστες ,εδώ στην Κρήτη το 0.3 έξτρα παρθένο φετινό είναι στα 3.10 με 3.20 αυτή την στιγμή στα Χανιά και δεν υπάρχουν και λάδια παρακαλω μην αναφέρεται μεμονωμένες περιπτώσεις κάντε καλύτερη έρευνα για να ξέρει και ο κόσμος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button