Κόσμος

Πού ζουν οι 6 πλουσιότεροι Αμερικανοί

Η λίστα «Forbes 400» βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.

Δεν μπορούσε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Μπιλ Γκέιτς, με καθαρό ετήσιο «κασέ» 81 δις. δολάρια, κατατάσσεται στην 1η θέση της χρυσής λίστας του περιοδικού Forbes για 23ο συνεχόμενο έτος, την ώρα που ο φίλος του, Γουόρεν Μπάφετ, έπεσε στην τρίτη θέση για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια –και καθαρό τζίρο 65,5 δισ. δολάρια. Ο δεύτερος πλουσιότερος άντρας στην Αμερική είναι για την περσινή χρονιά ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon. Τζεφ Μπέζος, με 67 δισ. δολάρια καθαρών κερδών.

Ο CEO του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ πήδηξε στην τέταρτη θέση -την υψηλότερη θέση που κατέλαβε ποτέ-, με καθαρή αξία 55,5 δισ. δολαρίων, ενώ οο ιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον (με 49,3 δις. δολάρια) έφτασε στο Νο 5 για πρώτη φορά από το 2007. Την εξάδα συμπληρώνει ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ -και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας- με καθαρά κέρδη για το 2020, που έφτασαν τα 45 δισ. δολάρια.

Και ενώ ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας και των έξι πλουσιότερων Αμερικανών είναι επενδεδυμένο σε ακίνητα, εντούτοις, πού βρίσκεται το αγαπημένο σπίτι καθενός από αυτούς;

Μπιλ Γκέιτς: Μεντίνα, Ουάσιγκτον

Ο 60χρονος κροίσος περνά τον περισσότερο χρόνο του σε ένα αρχοντικό 21.000 τ.μ., το οποίο έχει και …παρατσούκλι: Xanadu 2.0. Με απεριόριστη θέα στη λίμνη Ουάσιγκτον και κόστος κατασκευής τα 63,2 εκατομμύρια δολάρια, το οίκημα είναι -φυσικά- εξοπλισμένο με ένα πλήθος συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο Γκέιτς αγόρασε το οικόπεδο στην τιμή των 2 εκατομμυρίων δολαρίων το 1988. Σήμερα, όλο το «πακέτο», κοστίζει πάνω από 170 εκατομμύρια δολάρια.

Τζεφ Μπέζος: Μεντίνα, Ουάσιγκτον

Ο 52χρονος αυτοκράτορας του ηλεκτρονικού εμπορίου συγκέντρωσε τεράστια ποσότητα ακινήτων με την πάροδο των ετών, κερδίζοντας την 26η θέση στη λίστα με τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της Αμερικής -σύμφωνα με την περσινή έκδοση του The Land Report. Η επιλογή του αγαπημένου του ακινήτου στην ίδια περιοχή με τον Γκέιτς δεν είναι τυχαία: ακριβώς δίπλα στεγάζεται η έδρα έδρα της Amazon. Το σπίτι του Μπέζος στην Μεντίνα ξεπερνά τα 9.000 τ.μ., μέσα σε ένα οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων.

Γουόρεν Μπάφετ: Ομάχα, Νεμπράσκα

Ο 86χρονος μεγιστάνας, επενδυτής και φιλάνθρωπος, προτιμά να ζει ταπεινά. Το σπίτι του βρίσκεται σε μια γωνιά της πόλης καταγωγής του, το οποίο αγόρασε το 1958 έναντι 31.500 δολαρίων. Με τον καιρό, το οίκημα υπέστη κάμποσες αρχιτεκτονικές επεκτάσεις, που ωστόσο δεν ξεπερνούν τα 2.000 τ.μ.

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Πάλο Άλτο, Καλιφόρνια

Ο νεότερος πλουσιότερος επιχειρηματίας μεταξύ των υπολοίπων (32 ετών σήμερα), τον περισσότερο καιρό μένει σε ένα ακίνητο 1.500 τ.μ., το οποίο αποτελεί την επιτομή της σύγχρονης οικιστικής αρχιτεκτονικής. Το αρχικό οικοδόμημα αγοράστηκε από τον ιδρυτή του Facebook έναντι 7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2011, και μετατράπηκε σε οικογενειακή εστία με ένα κόστος πλήρους ανακατασκευής, που ξεπέρασε τα 43,8 εκατομμύρια δολάρια.

Λάρι Έλισον: Γούντσαϊντ, Καλιφόρνια

Ο 76χρονος επιχειρηματίας και μεγαλοεπενδυτής, διαθέτει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Μαλιμπού (δυτική ακτή) και Ρόουντ Άιλαντ (ανατολική ακτή), ενώ έχει στην ιδιοκτησία του μια βίλα στο Κιότο της Ιαπωνίας και το 98% της γης του Λανάι, του έκτου μεγαλύτερου νησιού της Χαβάης. Αλλά το κτήμα του στο Γούντσαϊντ- το οποίο εκτιμάται στα 110 εκατομμύρια δολάρια- είναι η μόνιμη κατοικία του Έλισον, η οποία έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με την ιαπωνική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα, δίπλα από μια τεχνητή λίμνη 2,3 στρεμμάτων.

Μάικλ Μπλούμπεργκ: Μανχάταν, Νέα Υόρκη

Ο 74χρονος μετρ των οικονομικών, δεν διαθέτει πάνω από 12 ακίνητα σε όλο τον κόσμο, με τον ίδιο να επιλέγει να περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο αρχοντικό του στο Upper Estate Side στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Το εν λόγω ακίνητο αποτελούσε ένα συγκρότημα έξι πολυτελών κατοικιών από την εποχή του 1880, το οποίο ανασχεδιάστηκε εκ βάθρων το 1989 με έμφαση την νεοκλασική ελληνική τεχνοτροπία, χωρίς ποτέ να διαρρεύσει το κόστος κατασκευής του. Ωστόσο ο Μπλούμπεργκ, δεν ξεχνά να επισκέπτεται συχνά το πατρικό του, ένα ταπεινό σπίτι στο Μέντφροντ του Όρεγκον, μέσα στο οποίο προτιμά να περνά τα Χριστούγεννα.

«Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για διακοπές, από το σπίτι που μεγάλωσα», γράφει στην ανάρτησή του ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button