Lifestyle

Πρέπει να καθαρίσουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ;

Πόσο ζει ο κορωνοϊός ανάλογα με την επιφάνεια που βρίσκεται – Τι πρέπει να κάνουμε με τα δοχεία από το σουπερ μάρκετ ή όταν πετάμε τα σκουπίδια

Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες στους ανθρώπους σχετικά με το πώς μπορείς να κολλήσεις τον κορωνοϊό (COVID-19) όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια καθημερινών εργασιών μέσα στο σπίτι σου, ή κάποια επαφή με προϊόντα και συσκευασίες που έχεις στον πάγκο της κουζίνας και τα έχεις φέρει από το σουπερ μάρκετ.

Σε αυτόν τον οδηγό προσπαθούμε να απαντήσουμε σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ζει ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες και πόσο καιρό.

►Πόσο καιρό μπορεί ο ιός να ζει σε διαφορετικές επιφάνειες;

Ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στις επιφάνειες, επιτρέποντάς του να μολύνει τους ανθρώπους, αν και ο χρόνος που επιβιώνει ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του υλικού: επιβιώνει τρεις ημέρες στο πλαστικό και δύο ημέρες στον χάλυβα, σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε από την New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι o κορωνοϊός παραμένει περισσότερο σε πλαστικό και χάλυβα (72 και 48 ώρες αντίστοιχα), παρόλο που, φυσικά, «το ιικό φορτίο μειώθηκε σημαντικά» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εκτός από το πλαστικό και το χάλυβα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη δραστηριότητα του ιού και πάνω στον χαλκό και το χαρτόνι. Στην πρώτη, ο κορωνοϊός παραμένει για τρεις ώρες και στη  δεύτερη για 24 ώρες.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μόλυνση μέσω πλαστικών, συσκευασιών, χαρτονιού κλπ., δεν είναι ο συνηθισμένος τρόπος, επειδή αν και ο ιός παραμένει στις επιφάνειες, το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.

Επομένως, η γενική σύσταση είναι να διατηρείτε τους κανόνες υγιεινής και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό όταν φτάνετε σπίτι σας από το σούπερ μάρκετ, αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας.

Ο Gema del Caño, φαρμακοποιός και ειδικός στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων, εξηγεί στο eldiario.es ότι ο κίνδυνος μόλυνσης «δεν είναι μηδενικός» και ότι παρόλο που είναι μια «μικρή» πιθανότητα, είναι προτιμότερο να καθαρίζετε τα δοχεία που αγοράζετε. 

Για να γίνει αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα καθαρό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα δύο κουταλιών της σούπας καθαριστικού ανά λίτρο νερού.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μόλυνση είναι μέσω επαφής, οπότε πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όταν φτάσουμε στο σπίτι με τις σακούλες πρέπει να βγάλουμε τα δοχεία και να πλύνουμε τα χέρια μας» πρόσθεσε.

Στην περίπτωση δοχείων από χαρτόνι και πορώδους επιφανειών, συνιστάται η αφαίρεση αυτής της συσκευασίας, όχι για καθαρισμό, επειδή αν καθαριστεί θα χαλάσει το υλικό από το απολυμαντικό. Μόλις τα δοχεία καθαριστούν και τα προϊόντα τοποθετηθούν στα ράφια τους, η επιφάνεια όπου έχουν υποστεί «επεξεργασία» θα πρέπει να καθαριστεί, ενώ στο τέλος πλένουμε πάλι τα χέρια μας.

►Μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω πλαστικές σακούλες;

Ο ειδικός Gema del Caño υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να πλένετε τις σακούλες με σαπούνι και νερό, αλλά όχι μόνο τώρα σε περιόδους κορωνοϊού, αλλά πάντα ως μέτρο υγιεινής. Οι τσάντες Raffia μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.

► Μπορώ να κολλήσω μέσω της πρόσληψης τροφής;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε σχετική δήλωση για να καθησυχάσει τον πληθυσμό σχετικά με τη δυνατότητα μόλυνσης από τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή ή οδός μετάδοσης του ιού».

Η προφανής σύσταση είναι να πλένετε τα τρόφιμα πριν τρώτε και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από το φαγητό και το μαγείρεμα και να διατηρείτε τις επιφάνειες όπου τα τρόφιμα επεξεργάζονται καθαρές.

►Μπορώ να κολλήσω με νομίσματα ή χαρτιά λογαριασμών;

Ο ΠΟΥ δεν έχει εκδώσει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την ανάγκη απολύμανσης κερμάτων, λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών. Η Maldita.es επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Fadela Chaib, για να ρωτήσει άμεσα για το θέμα.

«Ο ΠΟΥ δεν έχει πει ότι τα χρήματα μεταδίδουν τον COVID-19, ούτε έχει εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με το θέμα. Μας ρωτήθηκε αν τα εισιτήρια μπορούσαν να μεταδώσουν το COVID-19 και απαντήσαμε ότι πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας μετά από το χειρισμό των χρημάτων, ειδικά εάν έχετε φαγητό στο χέρι σας ή εάν τρώτε. Είναι καλή πρακτική υγιεινής να πλένετε τα χέρια σας».

Σε κάθε περίπτωση, η γενική σύσταση είναι να πληρώνετε με κάρτα, όποτε είναι δυνατόν, για να ελαχιστοποιήσετε την φυσική επαφή.

►Και όταν πετάτε τα σκουπίδια;

Όταν πετάτε τα σκουπίδια, συνιστάται να μην αγγίζετε τους κοινόχρηστους καδους ή κοινόχρηστα εργαλία όπως πόρτες, κιγκλιδώματα κ.λπ. Επιπλέον, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας και πλύνετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό όταν φτάσετε στο σπίτι.

►Είναι αλήθεια ότι δεν πετάμε στην ανακύκλωση;
Σε σπίτια που βρίσκονται σε καραντίνα για όσους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, όλα τα απόβλητα πρέπει να μεταφερθούν στον συμβατικό κάδο και όχι στην ανακύκλωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button