Αγροτικά

Προβλήματα στην τιμολόγηση των πράσινων ελιών Χαλκιδικής

Σε δήλωση για το πρόβλημα που υπάρχει στην τιμολόγηση της πράσινης ελιάς από τους εμπόρους στη Χαλκιδική προχώρησε ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ στη Χαλκιδική, Απόστολος Πάνας, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

«Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους παραγωγούς της ελιάς στον Νομό μας. Η θεομηνία του Ιουλίου με το καταστροφικό χαλάζι επηρέασε το 80% των εκτάσεων με ελαιόδεντρα, αφήνοντας ανέπαφο μόνο το 20% των εκτάσεων, γεγονός που από μόνο του καθιστά την παραγωγή ανεπαρκή. Στα τραγικά αποτελέσματα που έφερε το χαλάζι έρχεται να προστεθεί και η ξηρασία των τελευταίων μηνών.

Οι ελαιοπαραγωγοί, που είναι αναγκασμένοι να συνεχίζουν τη συγκομιδή, αυτή τη στιγμή μόνο μια εκτίμηση της τιμής πώλησης μπορούν να κάνουν, καθώς οι μεταποιητές της ελιάς είναι εκείνοι που τη διαμορφώνουν τελικά.

Το γεγονός αυτό, το οποίο σαφώς πηγάζει από το ότι η ελιά είναι ένα προϊόν που ο παραγωγός δε μπορεί να εμπορευθεί απευθείας αλλά υποχρεωτικά υπόκειται σε μεταποίηση, σε συνδυασμό με το τεράστιο θέμα της καθυστέρησης της καταβολής των δικαιούμενων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ , τη στιγμή που ο Νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, φέρνει τους αγρότες της Χαλκιδικής σε αδιέξοδο.

Σε αυτό προσθέτουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθούν για τους δύο μήνες της συγκομιδής εργάτες γης με άδεια εργασίας, ώστε να μπορούν να δηλώνονται με εργόσημο στον ασφαλιστικό φορέα και να περνούν οι μισθοί τους και στα βιβλία εξόδων.

Αυτό που έχουμε καθήκον να κάνουμε και εγώ προσωπικά, ως Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και  διεκδικώ ήδη, είναι να επισπευσθεί η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων από τις καταστροφές του Ιουλίου, ώστε οι αγρότες της Χαλκιδικής  να μπορούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και ιδίως οι ελαιοπαραγωγοί, που ασχολούνται με αυτό το τόσο πολύτιμο όσο και ιδιαίτερο προϊόν να μην εγκλωβίζονται από την εκάστοτε βούληση των μεταποιητικών εταιρειών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button