Αγροτικά

Προβληματισμός για την επέκταση της ΠΟΠ ελιάς

Έντονος προβληματισμός επικράτησε στην τηλεδιάσκεψη, που διοργανώθηκε από την ΠΕ Μεσσηνίας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη της, Στάθη Αναστασόπουλου, με θέμα την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ στον Νομό Λακωνίας, στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Αρκαδίας, αλλά και στη Νότια Ηλεία.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός τόσο για τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσουν, εάν αποφασιστεί η επέκταση της γεωγραφικής ζώνης, όσο και για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τυχόν ενστάσεις.

Ο διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, τόνισε ότι «θα πρέπει να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου με τις Βρυξέλλες, ώστε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για ένα μεταβατικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να υπάρξει η εσωτερική πολιτική συναίνεση στη χώρα, ώστε να προχωρήσει το θέμα». Ο ίδιος, αφού επεσήμανε την έλλειψη δεδομένων που θα βοηθούσαν στην αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να χαραχθεί πολιτική, εάν λείπει ένας τέτοιος μηχανισμός που θα βοηθήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να πάρουν σωστές αποφάσεις και να χαραχθούν στρατηγικές».

 

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Πάζιου σε έγγραφο του ΥΠΑΑΤ μέσω του οποίου γίνεται σαφές ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η επέκταση, εάν δεν υπάρξει άρτια μελέτη υποστήριξης με επιστημονικό τρόπο του αιτήματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button