Ελλάδα

Προειδοποιητικές βολές εναντίον τουρκικού σκάφους – Άγνωστο περιστατικό με ένοπλη εμπλοκή σκάφους του Λιμενικού

Άγνωστο περιστατικό με ένοπλη εμπλοκή σκάφους του Λιμενικού και τουρκικού πλοίου ανοικτά της Ρόδου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποκαλύπτει «Το Βήμα».

Συγκεκριμένα λίγα μόλις 24ωρα πριν από τον εμβολισμό του σκάφους «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό, ένα άλλο σκάφος του Λιμενικού εντόπισε νύχτα να πλέει παρανόμως εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τουρκικό σκάφος. Το κάλεσε να σταματήσει για έλεγχο πλην όμως ο Τούρκος καπετάνιος αρνήθηκε βάζοντας πλώρη προς τα τουρκικά παράλια. Οι άνδρες του Λιμενικού το κυνήγησαν και σε κάποια στιγμή υπήρξε καταιγισμός  προειδοποιητικών πυρών από το ελληνικό σκάφος εναντίον του τουρκικού. Το περιστατικό, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής, ενώ ανώτατη πηγή του Λιμενικού ανέφερε ότι όντως η τουρκική πρόκληση συνέβη, πριν… καιρό (δηλαδή πριν από τις 16 Φεβρουαρίου.)

Δεν έγινε γνωστό εάν προκλήθηκαν ζημιές στο τουρκικό σκάφος, αλλά το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές δεν ανακοίνωσαν το περιστατικό φανερώνει ότι το σκάφος είτε μετέφερε ύποπτο φορτίο, είτε ότι οι Τούρκοι θα ήταν αναγκασμένοι να παραδεχθούν ότι όντως βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Την ίδια ώρα με πυρετώδεις ρυθμούς γίνεται η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε τον περασμένο Φεβρουάριο τουρκική ακταιωρός στο σκάφος του Λιμενικού «Γαύδος», στα Ιμια. Ο λογαριασμός από τις ζημιές θα πάει κατευθείαν στην Αγκυρα και η ελληνική κυβέρνηση θα απαιτήσει, σύμφωνα με το ναυτικό και διεθνές δίκαιο αποζημίωση.

Το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού θεωρείται από τα πλέον σύγχρονα που διαθέτει το Σώμα και αποκτήθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο αλλά και την αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος από την Τουρκία.

Το υπερσύγχρονο σκάφος  του Λιμενικού «Γαύδος» θεωρείται και ευρωπαϊκό  και ο εμβολισμός του έγινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Ετσι ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει αποζημίωση από τους Τούρκους. Ήδη το βίντεο από την  προκλητικότατη αυτή ενέργεια της Τουρκίας έχει δοθεί όχι μόνον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Αλλωστε και η Τουρκία είχε ζητήσει στο παρελθόν  και αυτή αποζημίωση στο  από το Ισραήλ, όταν ένα τουρκικό σκάφος αναχαιτίσθηκε από ισραηλινά πολεμικά καθ΄οδόν προς την Γάζα. Το τουρκικό σκάφος επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας όταν περικυκλώθηκε από ισραηλινά πολεμικά σκάφη και ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν στο σκάφος για να ακολουθήσει ακολούθησε μάχη (με νεκρούς και τραυματίες).

Πηγή: Το Βήμα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button