Ελλάδα

Προνόμια εμβολιασμένων: Με πιστοποιητικό σε συναυλίες, μπαρ και γήπεδα; – Τι είπε ο Πιερρακάκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η επίδειξη του πιστοποιητικού COVID -19 του πολίτη σε μπαρ, σε συναυλίες και σε γήπεδα άφησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Σε ερώτηση για το από πότε θα αρχίζουν να εφαρμόζονται τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών απάντησε τα εξής: “Σε συνάρτηση με αυτό που με ρωτάτε περί όποιων προνομίων υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις:

-Η πρώτη προϋπόθεση είναι καταρχήν όλοι να θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν να εμβολιαστούν, έχει ανοίξει το σύστημα για όλους.

-Η δεύτερη προϋπόθεση είναι λίγο περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην Ε.Ε αυτή τη στιγμή και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του. Ξέρουμε ήδη ότι για παράδειγμα δηλαδή στη Γαλλία το health pass, το πιστοποιητικό ουσιαστικά που έχουμε και εμείς, συζητάνε να ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο να μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε, πρέπει να γίνει με βάσει κάποιες κεντρικές κατευθύνσεις, θα τις δούμε αυτές τις κατευθύνσεις”.

 

Σε ερώτηση εάν μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να διοργανωθεί συναυλία που να απαιτείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού απάντησε τα εξής: “Ξέρετε δεν μου αρέσει να κάνω προβλέψεις, το γνωρίζετε πολύ καλά. Αυτό το οποίο θα σας πω είναι ότι έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο για το οποίο άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση του πώς θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς και ευρύτερα από το να ταξιδεύει. Ας μείνουμε εκεί”.

” Bλέπουμε για παράδειγμα σε συναυλίες στις Γαλλία θα γίνει αυτό. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα ανοίξει η συζήτηση και εδώ πέρα. Βήμα -βήμα όμως γιατί σας είπα υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, πρέπει να δούμε ότι αυτές οι δύο προϋποθέσεις πληρούνται, να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία, να ολοκληρωθεί η προσωρινή διαδικασία ως προ την δυνατότητα”, συμπλήρωσε.

Για τα μπαρΌσον αφορά στο εάν θα χρειαστεί κανείς το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να επισκεφτεί ένα μπαρ-καφέ σε εσωτερικό-εξωτερικό χώρο είπε ότι “αυτή την στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για τα μπαρ, έχει έχει ανοίξει η συζήτηση για τα μπαρ, δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία, βήμα -βήμα γίνεται η διαδικασία, ξεκινάει να υλοποιείται και να εφαρμόζεται. Αυτή τη στιγμή η χρήση του πιστοποιητικού πανευρωπαϊκά πρακτικά είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα. Υπάρχουν εθνικές αποφάσεις αυτήν την στιγμή που προσπαθούμε να την ομογενοποιήσουμε σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ”.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι σε λίγες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, ενώ οι εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης έχουν φτάσει τα 6,8 εκατομμύρια τόνισε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «Τρέχουμε πολύ γρήγορα και βήμα βήμα προχωρά η διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button