Αγροτικά

Προσεχώς η Παγκόσμια Έκθεση Ελαιολάδου, έπειτα από δύο χρόνια παύσης

Στις 8 και 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Έκθεση Ελαιολάδου (WOOE), μία εκδήλωση η οποία επανέρχεται μετά από απουσία δύο ετών, λόγω των γνωστών περιορισμών που επέβαλε η πανδημία της Covid-19. Πρόκειται για μία διεθνή συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου, που προέρχονται από χώρες στενά συνδεδεμένες με το ελαιόλαδο από άποψη παραγωγής ή/και κατανάλωσης.

Η φετινή WOOE είναι η 9η που διοργανώνεται, και απευθύνεται σε σε όλους τους «κρίκους» της εφοδιαστικής αλυσίδας ελαιολάδου, από παραγωγούς, ελαιοτριβεία, εμφιαλωτές, τυποποιητές, έως και φορείς του μάρκετινγκ και καταναλωτές: Στην φετινή εκδήλωση αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι από 47 χώρες, περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις καθώς και πάνω από 1500 brands του τομέα, ενώ προβλέπονται και 4000 επισκέπτες, όπως αναγράφεται και στον σχετικό ιστότοπο της εκδήλωσης.

Συμμετοχές όλων των παραπάνω κατηγοριών υπάρχουν από τις κλασικές παραγωγικές χώρες του κλάδου, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, από ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Τυνησία, η Τουρκία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος, από μικρότερα μεγέθη παραγωγής όπως η Γαλλία, η Αυστραλία, το Ιράν και οι ΗΠΑ, καθώς και από αρκετές άλλες χώρες με μικρότερα ή μεγαλύτερα μερίδια στην παραγωγή ή τις εισαγωγές.

Η διοργάνωση αυτή αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία για όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στο ελαιοπαραγωγικό γίγνεσθαι, και αναζητούν ευκαιρίες για «άνοιγμα» σε νέες αγορές· άλλωστε, αυτό συμβαδίζει με τις προοπτικές αυτής της έκθεσης, της οποίας στόχοι είναι η τόνωση της εμπορικής κίνησης στον κλάδο, η διασύνδεση των διεθνών αγορών, η έμφαση σε βιώσιμες πρακτικές για την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων και φυσικά η διαφήμιση των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

Στην 9th World Olive Oil Exhibition προβλέπονται μία σειρά από δραστηριότητες, οι οποίες εκφράζουν έναν παράλληλο σκοπό της έκθεσης, -πέρα από την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου: Τον «συντονισμό» του ευρύτερου κοινού με τα τεκταινόμενα του ελαιοπαραγωγικού κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματιστεί και συνέδρια με αντικείμενο την ανάπτυξη του τομέα σε χώρες εκτός ΕΕ, είτε σε επίπεδο αγοράς, είτε σε επίπεδο καλλιεργειών, όπως αναφέρεται και στο έγκυρο, ισπανόφωνο Mercacei. Σχετικό παράδειγμα αποτελεί μία εκδήλωση αναφορικά με ευκαιρίες που προσφέρει η βορειοαμερικανική αγορά με τίτλο «Τα νέα κλειδιά για την αγορά της Βόρειας Αμερικής στον τομέα του ελαιολάδου», όπως και μία άλλη που πραγματεύεται τους λόγους της επιτυχούς ελαιοκομικής ανάπτυξης σε μια από τις βασικότερες αναπτυσσόμενες χώρες του κλάδου, με όνομα «Τα κύρια επιτεύγματα του INRA στην ανάπτυξη των ελαιώνων στο Μαρόκο».

Βασικό κομμάτι της έκθεσης θα είναι οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας,  μέρος των οποίων θα δίνει έμφαση στα καλύτερα μεσογειακά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, σύμφωνα με την κατάταξη του Διεθνούς Διαγωνισμού EVOOLEUM. O διευθυντής του, Jose Maria Penco, θα πραγματοποιήσει παρουσίαση καταξιωμένων μονοποικιλιών που ήταν μεταξύ των κορυφαίων στο EVOOLEUM, όπως και τριών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων που συμπεριλήφθηκαν στο Top 100 του διεθνούς διαγωνισμού.

Θα ακολουθήσουν και άλλες γευσιγνωστικές εκδηλώσεις που επικεντρώνονται σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από την Ισπανία, όπως διάφορα πιστοποιημένα EVOOs από τις επαρχίες του Τολέδο και της Χαέν, ενώ δεν θα λείψουν και γαστρονομικοί διαγωνισμοί στους οποίους θα συνδυαστούν ελαιόλαδα και άλλα προϊόντα σήμανσης ΠΟΠ, για την παρασκευή σαλατών και άλλων εδεσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η φετινή Παγκόσμια Έκθεση Ελαιολάδου θα «ανοίξει» με μια εκδήλωση βραβείων delicatessen, και θα «κλείσει» με διάφορες παρουσιάσεις και την δυνατότητα των επισκεπτών να δοκιμάσουν ένα πλήθος διαφορετικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων: Συγκεκριμένα, η εναρκτήρια εκδήλωση προβλέπει απονομές βραβείων σε επιχειρήσεις που αξιοποιούν αναγνωρισμένα ελαιόλαδα για τον εμπλουτισμό των προϊόντων τους· σημειώνεται δε, ότι θα απονεμηθούν βραβεία και στους σχετικούς νικητές του 2020, καθώς η προπέρσινη διοργάνωση είχε αναβληθεί. Η εκδήλωση λήξης της έκθεσης, συνοδεύεται από παρουσιάσεις βιβλίων σχετικών με την ελαιοκομία, όπως και με την επιλογή των παρευρισκόμενων να γευτούν τα κορυφαία EVOOs.

Τόπος διοργάνωσης είναι η Μαδρίτη της Ισπανίας· οι συμμετοχές είναι ακόμα ανοιχτές όπως αναγράφεται στην σχετική φόρμα δηλώσεων, μέχρι και τις 7 Μαρτίου, με την υποσημείωση ότι οι θέσεις είναι πλέον περιορισμένες. Όσον αφορά τις ώρες διεξαγωγής, είναι από 10 π.μ. – 6 μ.μ. για τις 8 Μαρτίου, και από 10 π.μ. – 5 μ.μ. για τις 9 Μαρτίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της WOOE.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button