Τοπικά Νέα

Προσοχή: Θα “πέφτουν” πρόστιμα από 200 ευρώ έως 5.000 ευρώ από την Πυροσβεστική

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη (ΚΥΑ) με την οποία εγκρίνεται η υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη που αφορά στη διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ταξινομούνται τα διοικητικά πρόστιμα, καθορίζεται το ύψος και προβλέπεται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης αυτών, ανά κατηγορία και είδος παράβασης, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) στο πλαίσιο άσκησης της εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, κατόπιν διαπίστωσης μη τήρησης των απαιτούμενων από τις κείμενες διατάξεις πυροπροστασίας:

  1. προληπτικών και κατασταλτικών μέσων, μέτρων και συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας,
  2. στοιχείων δομικής (παθητικής) πυροπροστασίας,
  3. τυπικών προϋποθέσεων ως μέρος διοικητικών διαδικασιών,
  4. μέριμνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Υπολογισμός προστίμου

Το επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Τελικό επιβαλλόμενο ποσό Προστίμου Π = (ΒΠ1 + ΒΠ2 + …+ ΒΠν) * ΣΒ

όπου,
Π: To συνολικό ποσό του προστίμου σε ευρώ (€).
ΒΠ: Η βάση προστίμου (ελάχιστο επιβαλλόμενο ποσό) που αντιστοιχεί στο κωδικό παράβασης (Πίνακες 1, 2 και 3 του Παραρτήματος Α και Πίνακας 1 του Παραρτήματος Β)
ΣΒ: Ο συντελεστής βαρύτητας προστίμου ανά κατηγορία κινδύνου (Πίνακας 4 του Παραρτήματος Α και Πίνακας 2 του Παραρτήματος B).

Τα κατώτερα και ανώτερα όρια διοικητικών προστίμων, ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 167 του ν. 4662/2020 (Α’27), ήτοι ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο πρόστιμο τα διακόσια ευρώ (200€) και μέγιστο, ακόμη και σε περίπτωση συρροής παραβάσεων, τα πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€).

Σε περίπτωση τέλεσης της ίδιας παράβασης, εντός ενός (1) έτους από την αρχική (Υποτροπή), το επιβαλλόμενο πρόστιμο διπλασιάζεται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Παράρτημα Β όπου δίνεται το ποσό της Βάσης Προστίμου (ΒΠ) για παραβάσεις που αφορούν τη πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, δασικές και αγροτικές εκτάσεις.

Για παράδειγμα, το κάπνισμα κυψελών μελισσών εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές, χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας κατά τη διάρκεια ημέρας δείκτη επικινδυνότητας “Υψηλή  3” (σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς) επιφέρει πρόστιμο 400 ευρώ (Π= ΒΠ * ΣΒ = 200 * 2 = 400).

  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button