Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Προσοχή: Νέα απόπειρα τηλεφωνικής απάτης στα Φιλιατρά

Απόπειρα τηλεφωνικής εξαπάτησης κατήγγειλε στο gargalianoionline ότι συνέβη το σήμερα το μεσημέρι στα Φιλιατρά κάτοικος της πόλης.

Επανέκαμψαν οι ασυνείδητοι απατεώνες, που τηλεφωνούν και προσποιούνται τις περισσότερες φορές το παιδί της οικογένειας που έχει υποτίθεται εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα και χρειάζεται χρήματα.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μας για να γίνει γνωστό το συμβάν και να μην πέσουν θύματα κάτοικοι της περιοχής, κατά τις 12.30 το μεσημέρι της Παρασκευής χτύπησε το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού του και το σήκωσε η σύζυγός του. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν μια γυναίκα η οποία έκλαιγε, υποδυόμενη την κόρη της οικογενείας, λέγοντας πως είχε κάποιο ατύχημα. Στη συνέχεια της είπε «πάρε το γιατρό» και έδωσε έναν άνδρα που μιλούσε σπαστά ελληνικά. Αυτός ισχυρίστηκε ότι είναι Ιταλός ορθοπεδικός γιατρός και ότι «η κόρη σου είναι εδώ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου». Η γυναίκα αμέσως κατάλαβε ότι πρόκειται για απάτη, έχοντας γνώση παρόμοιων τακτικών. Επιπλέον, ναι μεν έχει κόρη, ωστόσο αυτή  ζει στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται το Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Μάλιστα, όπως μας ανέφερε ειδοποίησε την αστυνομία, και απόεκεί ενημερώθηκε πως σήμερα έχουν γίνει πολλά τηλέφωνα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έφτασαν σε σημείο σε μία περίπτωση να ζητήσουν 30.000 ευρώ!

Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών.

Όπως σημειώνεται, οι επιτήδειοι έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κλπ, ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων. Από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, μερικές από τις προφάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες είναι και οι ακόλουθες:

• Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου π.χ. του γιου σας, ο οποίος μου ζήτησε να μου δώσετε χρήματα γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία για καταδικαστική απόφαση ή χρέη

• Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου, ο οποίος αγόρασε διάφορα προϊόντα από το κατάστημά μου και με έστειλε να μου πληρώσετε το κόστος

• Είμαι εφοριακός και ο γιος σου ή η κόρη σου χρωστάει στην εφορία

• Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σε ενημερώνω ότι επίκειται «κούρεμα» καταθέσεων. Προκειμένου για να μην «κουρευτούν» οι δικές σου καταθέσεις πρέπει να μου καταβάλεις χρήματα

Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το ηλικιωμένο πρόσωπο δεν έχει τα χρήματα, πείθεται και οδηγείται σε τραπεζικό κατάστημα ή μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και κάνει ανάληψη του χρηματικού ποσού, το οποίο παραδίδει στους δράστες που αναμένουν συνήθως έξω από τα τραπεζικά καταστήματα για να μπορούν να διαφύγουν έγκαιρα. Γενικότερα, τονίζεται από τις Αστυνομικές Αρχές ότι θα πρέπει:

• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κλπ)

• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας.

• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button