Δήμος Μεσσήνης

Προτάσεις για το Πάρκο της Μεσσήνης και την πολιτιστική διασύνδεση Μεσσήνης –Αρχαίας Μεσσήνης

Γιάννης Λάσκαρης

(Δημοτικός Σύμβουλος-Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης)

 

Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου στη Μεσσήνη αφιερωμένο στην Αρχαία Μεσσήνη.

Η δημιουργία ψηφιακού μουσείου με θεματικές ενότητες αφιερωμένες στην Αρχαία Μεσσήνη, θα αποτελέσει κίνητρο για επίσκεψη στη Μεσσήνη και συνάμα αφορμή για την «εισαγωγή» των επισκεπτών στο μεγαλείο του αρχαιολογικού χώρου. Με την ενσωμάτωση ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών λειτουργιών και με τη δυνατότητα της διαδραστικότητας που διέπουν τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, το μουσείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο και από σχολεία. Έτσι η πόλη θα αποτελέσει μόνιμο σημείο αναφοράς και επιλογής. Ωστόσο το ψηφιακό μουσείο αν και διαπιστώθηκε από έρευνα πως δεν θα καταλαμβάνει μεγάλη έκταση θα πρέπει να «κτιστεί» περιμετρικά της πόλης, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα για στάθμευση μικρών και μεγάλων οχημάτων, όπως τουριστικά πούλμαν ή να «φιλοξενηθεί» στο φιλοσοφικό κέντρο αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος.

 

Πάρκο Μεσσήνης:

Η άποψη πως η αναβάθμιση του πάρκου της Μεσσήνης αποτελεί το σημείο εκκίνησης προκειμένου να “διαρρηχτεί” το “πέπλο” της υποβάθμισης που πολλά χρόνια απλώνεται στην πόλη, είναι καθολικό αίτημα των πολιτών της. Καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες των πολιτών και των επισκεπτών πραγματοποιούνται γύρω από αυτό είναι επακόλουθο να αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης η εξέλιξη του και οι προοπτικές που διαγράφονται όπως και οι προτάσεις όσων από εμάς έχουμε κληθεί να ασχολούμαστε με τα αιτήματα των συμπολιτών μας. Την ίδια ώρα που άλλες πόλεις αναζητούν χώρους για να δημιουργήσουν μικρά πάρκα αναψυχής και συνάμα πνεύμονες, η πόλη της Μεσσήνης έχει απλά να διαχειρισθεί στην καρδιά της έναν θησαυρό. Το πάρκο της Μεσσήνης χρειάζεται την φροντίδα μας την επιμέλεια και κυρίως τον σεβασμό. Σε μια πολιτεία για να εξασφαλισθούν αυτές οι προϋποθέσεις το πάρκο χρειάζεται μόνιμη φύλαξη δηλαδή μόνιμο προσωπικό που θα απασχοληθεί για αυτόν τον σκοπό  και όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις προσωπικού που θα φροντίζει για αυτό. Ο φωτισμός και η καθαριότητα είναι ζητήματα που εύκολα μπορούν να διευθετηθούν ενώ για την πολιτιστική αναβάθμιση του χρειάζεται την συνέργεια φορέων συλλόγων και πολιτών. Καθώς διαθέτει υποδομές όπως το αμφιθέατρο μπορούν να πραγματοποιούνται για πολλούς μήνες εκτός τους χειμερινούς δραστηριότητες καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα  η γειτνίαση με την πλατεία επιτρέπει την διοργάνωση εκθέσεων βιβλίου αλλά και ανθοκομικών εκθέσεων όπου θα προσελκύσουν πλήθος επισκεπτών. Η ουσιαστική όμως αναβάθμιση που θα καθορίσει και την πορεία του πάρκου είναι η μετατροπή του σε “βοτανικό κήπο” άρα και η μετατροπή του σε “βιωματικό εργαστήρι”  όπου και θα προσελκύσει μαθητές και επισκέπτες αλλά και θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button