Αγροτικά

Προτείνουν αύξηση των de minimis ενισχύσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα, αυξάνοντας το ποσό που τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν για ενίσχυση των αγροτών χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση“, αναφέρει πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η πρόταση για αύξηση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης από τα 15.000€ στα 25.000€ σε διάστημα τριερίας ανά εκμετάλλευση, ανταποκρίνεται -σύμφωνα με την Επιτροπή- σε εκκλήσεις των κρατών μελών για να βελτιωθεί η στήριξη προς τους αγρότες και για μείωση της γραφειοκρατίας, χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται στρεβλώσεις στις αγορές.

Η προτεινόμενη τροποποίηση των κανόνων των “de minimis” ενισχύσεων, αυξάνει επίσης το μέγιστο εθνικό ποσό ενίσχυσης στο 1,5% της εθνικής ετήσιας γεωργικής παραγωγής. Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση που ορίζει ένας γεωργικός τομέας δεν μπορεί να λάβει άνω του 50% του συνολικού ποσού της εθνικής ενίσχυσης, προκειμένου να μην στρεβλώνεται η αγορά.

Τέλος, προτείνεται η δημιουργία υποχρεωτικού κεντρικού μητρώου σε επίπεδο κράτους – μέλους, στο οποίο θα διατηρούνται τα στοιχεία των ενισχύσεων που δόθηκαν, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία και να βελτιωθεί η παρακολούθηση των ενισχύσεων.

Η σχετική δημόσια διαβούλευση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 16 Απριλίου 2018.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button