Τοπικά Νέα

Πρωταθλήτρια η Τριφυλία και η Μεσσηνία σε χωματερές και σε ενστάσεις δασικών χαρτών

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ της λίστας των αντιρρήσεων, πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί η προθεσμία υποβολής τους, φέρεται να βρίσκεται η Μεσσηνία όσον αφορά στις εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν δασικές με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Περισσότερες μάλιστα στο νομό, έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες στους Γαργαλιάνους και το Καλό Νερό!

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών της εταιρείας Εθνικό Kτηματολόγιο και Χαρτογράφηση που δημοσιοποιεί η «Καθημερινή», το σύνολο των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί είναι μόλις 9.914 και αντιστοιχούν σε 20.185 στρέμματα. Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι  η περιοχή με τις περισσότερες αντιρρήσεις, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση, είναι η Μεσσηνία με 2.176 από αυτές να αφορούν σε 5.868 στρέμματα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η γειτονική Ηλεία, με 1.692 αντιρρήσεις για 3.763 στρέμματα και η Αχαΐα, με 1.378 αντιρρήσεις για 3.495 στρέμματα.

Στη δεύτερη θέση πανελλαδικά μάλιστα, βρίσκεται το Καλό Νερό και στην τέταρτη, μετά την Έδεσσα, οι Γαργαλιάνοι και λίγο… πιο κάτω Φιλιατρά

Στο ρεπορτάζ επίσης αναφέρεται ότι παρά τις επανειλημμένες παραινέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τους δασικούς χάρτες, η συμμετοχή των Δήμων στη διαδικασία παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Οι πολεοδομίες άλλωστε, οφείλουν να καθορίσουν επάνω στον χάρτη τα όρια των οικισμών και τους οικισμούς αυθαιρέτων και μέχρι στιγμής έχουν συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία 49 από τους 120  Δήμους.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Πρωταθλήτρια όμως αναδεικνύεται η Μεσσηνία και στο θέμα των παράνομων χωματερών μαζί με τα πρόστιμα από την Ε.Ε.

Η χώρα μας δυστυχώς χωλαίνει μετά την παραδοχή των δημάρχων ότι έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι της αδιαφορίας χωρίς να προχωρά η υλοποίηση  των έργων διαχείρισης απορριμμάτων με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ),με αποτέλεσμα η Ελλάδα έχει πληρώσει περί τα 40 εκατ. ευρώ πρόστιμο στην Ε.Ε. για τη λειτουργία παράνομων χωματερών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που είδαν το φως της δημοσιότητας στην euro2day), αν και έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που η Ελλάδα δεσμεύτηκε πως θα κλείσει τις παράνομες χωματερές και θα αποκαταστήσει τους χώρους, στις αρχές του 2017 λειτουργούσαν ή δεν είχαν αποκατασταθεί συνολικά 92.

Πρωταθλητής στις παράνομες χωματερές παραμένει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με 35 χώρους από τους 92. Πρόκειται για την περιφέρεια όπου οι δήμαρχοι αντιδρούν εδώ και χρόνια στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Μάλιστα, ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως η σύμβαση θα υπογραφεί μέσα στον Απρίλιο, τελικά υπήρξε νέα καθυστέρηση, ενώ ο προσωρινός ανάδοχος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) έχει επιλεγεί από τον Αύγουστο του 2014, δηλαδή προ τριετίας! Αρκετές χωματερές βρίσκονται στην Τριφυλία μαζί με την καινούργια που δημιούργησε χωρίς καμία αδειοδότηση-αναμένονται πρόστιμα- στην περιοχή Αλιμάκι που έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά.

Η Ελλάδα δεν πληρώνει πρόστιμο μόνο για τις ενεργές παράνομες χωματερές, έξι από τις οποίες βρίσκονται στην Πελοπόννησο (επισήμως, γιατί ανεπισήμως είναι άγνωστος ο αριθμός), αλλά και για το γεγονός πως δεν έχουν αποκατασταθεί οι χώροι σε όσες έκλεισαν.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ- ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ

Η Πάτρα, το Καλό Νερό Μεσσηνίας και η Εδεσσα αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στις αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες. Ακολουθούν οι Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας, ο Πολύγυρος στη Χαλκιδική και η Ερέτρια στην Εύβοια, όπου κατατέθηκε μεγάλος αριθμός αντιρρήσεων. Σε επίπεδο νομού, οι περισσότερες αντιρρήσεις –τόσο σε πλήθος όσο και στην έκταση που αντιστοιχούν– βρίσκονται στη Μεσσηνία και την Ηλεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών της εταιρείας Εθνικό Kτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) που δημοσίευσε η Καθημερινή, το σύνολο των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί είναι μόλις 9.914 και αντιστοιχούν σε 20.185 στρέμματα. Αναλυτικά με βάση τα στοιχεία σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομού), τότε η περιοχή με τις περισσότερες αντιρρήσεις, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση, είναι η Μεσσηνία με 2.176 αντιρρήσεις για τον «χαρακτήρα» 5.868 στρεμμάτων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ηλεία, με 1.692 αντιρρήσεις για 3.763 στρέμματα, και η Αχαΐα, με 1.378 αντιρρήσεις για 3.495 στρέμματα. Ψηλά βρίσκεται και η Εύβοια, με 1.263 αντιρρήσεις για 3.495 στρέμματα.

Αν ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά, σε επίπεδο (προ-καποδιστριακών) δήμων, οι περισσότερες αντιρρήσεις μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί για τον δασικό χάρτη του Δήμου Πάτρας (156). Ακολουθεί το Καλό Νερό Μεσσηνίας και η Εδεσσα με 144 αντιρρήσεις, οι Γαργαλιάνοι με 111, ο Πολύγυρος με 100, η Ερέτρια με 99, ο Ερινέος Αχαΐας με 89, η Λαμία με 73, οι Πετριές με 72 και τα Φιλιατρά Μεσσηνίας με 64. Επομένως Καλονερό. Φιλιατρά και Γαργαλιάνοι αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα με τους δασικούς χάρτες γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button