Ελλάδα

Πρωταθλητές στα αντιβιοτικά οι Έλληνες

Σε πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιοτικών αναδεικνύονται οι Έλληνες, την ώρα που η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την υγεία αναφέρει ότι τα ανθεκτικά βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο 70.000 ατόμων στη χώρα μας έως το 2050. Άκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το 2018, μια και στην Ελλάδα το 38% των λοιμώξεων εμφανίζει από μικρή έως και μεγάλη αντίσταση στα αντιβιοτικά, όταν σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Ολλανδία τα ποσοστά δεν ξεπερνούν το 5%.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες όπου το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά θα προκαλέσει μεγαλύτερη θνησιμότητα στο μέλλον. Μάλιστα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα καταγραφούν 69.774 θάνατοι στη χώρα μας εξαιτίας λοιμώξεων ανθεκτικών βακτηρίων στα αντιβιοτικά από το 2015 έως το 2050.

Η μεγαλύτερη θνησιμότητα προβλέπεται να υπάρχει στην Ιταλία (18 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους ετησίως) και ακολουθεί η Ελλάδα (σχεδόν 15 θάνατοι ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο), την ίδια ώρα που για την Κύπρο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 7 θανάτους ανά 100.000 άτομα ετησίως. Ο δραματικός ρυθμός αύξησης της αντίστασης των παθογόνων μικροοργανισμών εντοπίζεται ειδικότερα στα αντιβιοτικά «τρίτης γραμμής» (ή, αλλιώς, «τελευταίας καταφυγής»), όπως οι καρβαπενέμες, ενώ ισχυρή αντίσταση υπάρχει πια και στις πολυμιξίνες «με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», όπως τονίζεται στην έκθεση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button