Αγροτικά

Πρώτη δύναμη η Ισπανία σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Κατά 7,9% αυξήθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με βιολογικά αγροτικά προϊόντα στην Ισπανία το 2018, φτάνοντας στα 22,4 εκατ. στρέμματα, διατηρώντας τη χώρα στην κορυφή των χωρών με βιολογικές εκτάσεις στην ΕΕ και τέταρτη στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, η μισή από αυτή την έκταση είναι μόνιμοι βοσκότοποι (αυξήθηκαν κατά 9%), το 25% αροτραίες καλλιέργειες (αυξήθηκαν κατά 4%) και το υπόλοιπο 25% μόνιμες καλλιέργειες (αυξήθηκαν κατά 8%).

Στο σύνολο των αγροτικών γαιών της χώρας, οι βιολογικές αντιπροσωπεύουν το 9,7%, με μια τάση μέσης ετήσιας αύξησης των στρεμμάτων που υπολογίζεται στο 7% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 5,6% σε 46.463. Πιο αναλυτικά, επιμερίζεται στις εξής κατηγορίες: Αγρότες (αυξήθηκαν κατά 4,7%), βιομηχανικές εγκαταστάσεις (αυξήθηκαν κατά 13,7%), εισαγωγείς (αυξήθηκαν κατά 21%) και έμποροι (αυξήθηκαν κατά 22%).

Σύμφωνα με την ερμηνεία του υπουργείου Γεωργίας, η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων στους τελευταίους κρίκους της αλυσίδας αντικατοπτρίζει τη μεγέθυνση της ζήτησης. Σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής, υπογραμμίζεται η διεύρυνση των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια βολβών και λαχανικών, οπωροφόρων δέντρων, μπανάνας, εσπεριδοειδών και μούρων, καθώς και αμπελιών και ελαιοδέντρων.

Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη φυτική παραγωγή έφτασαν τις 7.670, περισσότερες από 1.000 νέες σε σχέση με το 2017, με τις περισσότερες από αυτές να σχετίζονται με τη διαχείριση και τη συντήρηση φρούτων και λαχανικών, καθώς και την παρασκευή ροφημάτων και ποτών.

Όσον αφορά την κτηνοτροφία, ο αριθμός των βιολογικών μονάδων αυξήθηκε σε 7.923 (+2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο), κυρίως στα ζώα γαλακτοπαραγωγής και στα πουλερικά. Οι βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες κατέγραψαν επίσης δυναμική αύξηση παραγωγής, της τάξης του 40%, σε 6.330 τόνους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button