Ελλάδα

Πυροβολισμός 16χρονου: Nύχτα ταραχών στη Δ. Αττική με φωτιές και οδοφράγματα – Πυρπολήθηκε λεωφορείο

Ο νέος κύκλος επεισοδίων που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τετάρτης, είχε πυροβολισμούς σε πυροσβεστικό όχημα, φωτιές σε καταστήματα, εμπρησμό σε αστικό λεωφορείο, πετροπόλεμο και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Στον Ασπρόπυργο, επιχείρηση ελαστικών παραδόθηκε στις φλόγες, η λεωφόρος ΝΑΤΟ καλύφθηκε από καπνούς και τοξικά αέρια, ενώ ενεργοποιήθηκε το 112 από την Πολιτική Προστασία. Μετά και το νέο κύμα έντασης και επεισοδίων από οργισμένους ρομά, η Αστυνομία προχωρά σε εφαρμογή ειδικού σχεδίου για ομαλή αντιμετώπιση των επικίνδυνων συγκεντρώσεων.

Όσα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης

Η ένταση άρχισε να κλιμακώνεται μετά τις 19:00. Στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, ομάδες ρομά έβαλαν στο στόχαστρο τους συρμούς των τρένων εκτοξεύοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ τοποθέτησαν εμπόδια στις ραγες. Η διέλευση των τρένων διακόπηκε για αρκετά λεπτά μέχρι να καθοριστεί το σημείο.

Αντίστοιχο κλίμα υπήρχε και στα Μέγαρα με την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου να κλείνει λόγω ρίψης αντικειμενων από συγκεντρωμένους που έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμάτων.

Στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, ρομά, εισέβαλαν σε κατάστημα ελαστικών μετά τις 21:00 το βράδυ, έβγαλαν έξω τα λάστιχα και άρχισαν να τα καίνε στο δρόμο. Λίγο αργότερα, το κατάστημα τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή.

Εκτός από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε ένα ακόμα κατάστημα της Λεωφόρου ΝΑΤΟ, σε κοντινό σημείο.

Τα τοξικά αέρια από την καύση των ελαστικών, προκάλεσαν την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στις 23:40.

«Αν βρίσκεστε στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, περιοχή Ασπροπύργου, καταφύγετε σε κλειστό κτήριο τώρα. Έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά σε υπαίθρια αποθήκη ελαστικών. Εκλύονται επικίνδυνοι για την υγεία καπνοί. Κλείστε πόρτες και παράθυρα», ανέφερε το μήνυμα που δέχτηκαν οι κάτοικοι της περιοχής στα κινητά τους τηλέφωνα.

Στο Μενίδι, στόχος των μαινόμενων ρομά, έγινε ακόμα και ένα αστικό λεωφορείο. Το άδειο όχημα που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Φυλής και Ιουστινιανού, τυλίχθηκε στις φλόγες λίγο μετά τις 21:20, μετά από επίθεση νεαρών, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στην περιοχή. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της έντασης που επικρατούσε στην περιοχή, πυροσβέστες και αστυνομικοί, αδυνατούσαν να προσεγγίσουν το σημείο, για να προχωρήσουν στην κατάσβεση.

Υπό τον φόβο νέας επίθεσης, τα λεωφορεία που κινούνταν σε κοντινές περιοχές, διέκοψαν προσωρινά τα δρομολόγια τους. Εκτός από τους εμπρησμούς στον Ασπρόπυργο και το Μενίδι, η Πυροσβεστική κλήθηκε και στο Ζεφύρι για κατάσβεση φωτιάς σε Ι.Χ. στην Παναγίας Γρηγορούσσης.

Λίγο μετά τις 23:20, όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευσίνας, που κινούταν στην Περιφερειακή Αιγάλεω, δέχτηκε σκάγια από συγκεντρωμένους ρομά και αναγκάστηκε να διακόψει την πορεία του. Από τους πυροβολισμούς, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.

«Φρένο» στις «οργισμένες» συγκεντρώσεις

Το μπαράζ επεισοδίων γύρω από τους καταυλισμούς ρομά και ο τραυματισμός 12 αστυνομικών σε Αττική και Θεσσαλονίκη από σκάγια και πέτρες, φέρνει σχέδιο… κατευνασμού των ρομά από την Αστυνομία.

Οι αρχές θα επιχειρήσουν με «ευαίσθητους» χειρισμούς να βάλουν τέλος στις ξαφνικές συγκεντρώσεις που καταγράφονται καθημερινά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου από αστυνομικά πυρά, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αναίμακτα το κύμα οργής. Στόχος σε πρώτη φάση, είναι να μην κλείνει κανένα οδικό δίκτυο από τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις. Αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για προσεκτική διαχείριση, σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ρομά βάζουν ως «εμπροσθοφυλακή» μικρά παιδιά.

Εισβολή Ρομά σε κατάστημα εστίασης στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίστηκαν χθες τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη.

Γύρω στις 11 το βράδυ της Τετάρτης, ομάδα ατόμων φέρεται να εισέβαλε σε κατάστημα εστίασης επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή του Κορδελιού και να προκάλεσε ζημιές. Σύμφωνα μάλιστα με το GRTimes.gr, καταγράφηκαν και ξυλοδαρμοί εναντίον του ιδιοκτήτη και τριών υπαλλήλων του καταστήματος, οι οποίοι ευτυχώς φέρουν ελαφρά τραύματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν «όταν Ρομά τηλεφώνησαν στο μαγαζί και ζήτησαν τραπέζι. Όταν τους είπαμε ότι δεν έχει, μας απείλησαν ότι θα έρθουν και θα μας δείρουν», περιγράφει υπάλληλος του καταστήματος.

Λίγο αργότερα, στο μαγαζί έφτασαν δύο νεαροί, οι οποίοι ζήτησαν «να βγει ο υπάλληλος έξω, προκειμένου να καυγαδίσουν μαζί του. Έγινε μια φασαρία. Τους είπαμε ότι έχει τραπέζι έξω, αλλά δεν ήθελαν να καθίσουν, δήλωσε ο υπάλληλος.

Τα δύο άτομα αποχώρησαν όμως λίγο αργότερα επέστρεψαν συνοδευόμενοι από άλλους 15, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι εισέβαλλαν στο μαγαζί προκαλώντας ζημιές, ενώ επιτέθηκαν εναντίον της διεύθυνσης και των υπαλλήλων προκαλώντας τραυματισμούς σε τέσσερα άτομα, τον ιδιοκτήτη και τρεις εργαζόμενους.

Στο σημείο έχει σπεύσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και παρείχε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button