Lifestyle

Πόση ζημιά κάνουν τα σαμπουάν στα μαλλιά; Δημιουργός startup εξηγεί

Πρέπει πραγματικά να πλένουμε τα μαλλιά μας με σαμπουάν; Φαίνεται πως η σωστή απάντηση είναι «όχι».

Ο Eli Halliwell, δημιουργός της startup Hairstory, θέλει να αλλάξει τις συνήθειες των καταναλωτών προτείνοντας μια νέα εμπειρία πλύσης μαλλιών: χωρίς καθαριστικό και χωρίς αφρό, ένα είδος ντεμακιγιάζ για μαλλιά.
«Τα περισσότερα σαμπουάν χρησιμοποιούν συστατικά που βρίσκονται επίσης στα προϊόντα για πλύσιμο αυτοκινήτων ή πιάτων. Αυτά τα καθαριστικά είναι τρομακτικά. Χρησιμεύουν βέβαια σε δωμάτια ξενοδοχείων ή σε αίθουσες χειρουργείων -μέρη δηλαδή όπου θέλετε να είναι όσο γίνεται περισσότερο καθαρά- αλλά όχι στα μαλλιά μας ή στο ντους, εξηγεί ο Eli Halliwell.

Και πράγματι, το σαμπουάν μας κάνει αφρό γιατί περιέχει Sodium Laureth Sulfate. Τι είναι αυτό; Ένα συνθετικό παράγωγο του πετρελαίου που δημιουργεί τον αφρό στο σαμπουάν.
Αρχικά, το Sodium Laureth Sulfate δημιουργήθηκε ως καθαριστικό… πατωμάτων στα βενζινάδικα! Στη συνέχεια, χάρη στην πολύ χαμηλή τιμή του, σχεδόν όλες οι εταιρείες παραγωγής σαμπουάν άρχισαν να το προσθέτουν στα προϊόντα τους.

Ακόμα και αν ξεπλύνουμε το σαμπουάν πολύ καλά, το Sodium Laureth Sulfate εισχωρεί στην κυκλοφορία του αίματος και, δυστυχώς, συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και πίσω από τους οφθαλμούς. Επίσης, καταστρέφει τα φυσικά έλαια των μαλλιών που βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν το τριχωτό της κεφαλής.

Αλλά τα σαμπουάν περιέχουν κι άλλα επικίνδυνα συστατικά: όπως αναφέρει η Fast Company, τα περισσότερα συστατικά τους είναι επικίνδυνα χημικά και ορισμένα έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνα από την Environmental Protection Agency των ΗΠΑ.

Από την στιγμή που δημιουργήθηκαν τα καθαριστικά και τα σαμπουάν, στις αρχές του 1900, οι καταναλωτές συνδέουν το πλύσιμο των μαλλιών με την καθαριότητα. Πρόβλημα: αυτά τα καθαριστικά προϊόντα κάνουν κακό στο φυσιολογικό μας οικοσύστημα. «Είναι φαύλος κύκλος: όσο περισσότερο πλένεστε, τόσο περισσότερο σμήγμα παράγει το σώμα σας και τόσο περισσότερο θέλετε να πλυθείτε», δηλώνει ο Halliwell.

Η δική του εταιρεία startup προτείνει «καθαριστικά» τα οποία δεν καταστρέφουν το τριχωτό της κεφαλής και τα βρίσκει κανείς στα βιολογικά καταστήματα. Υπάρχει βέβαια πάντα και η λύση να φτιάξει κάποιος το δικό του σαμπουάν…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button