Οικονομία

Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους

Στα μέσα Οκτωβρίου, με εμβόλιμη πληρωμή, αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά του 11μήνου (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016) σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Συνολικά θα καταβληθούν 1,4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 892 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ), ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατ. ευρώ σε όσους προέρχονται από τον δημόσιο τομέα. 

Την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών ποσών και στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί οριζόντια λύση στο ζήτημα, ώστε να μην προκύψουν καταβολές πολλών «ταχυτήτων».

Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν μεσοσταθμικά μεταξύ 1.200 – 1.500 ευρώ. Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων :

• 1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν αναδρομικά γύρω στα 550 ευρώ
• 1.100 – 1.500 ευρώ θα εισπράξουν ποσά περί τα 800 ευρώ
• 1.500 – 2.000 ευρώ θα τους επιστραφούν πάνω από 2.500 ευρώ
• 2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ.

Τα ποσά που θα καταβληθούν θα είναι λιγότερα από όσα αρχικά υπολογίζονταν, καθώς τα «κομμένα» δώρα και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών.

Μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λάμβαναν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά το 2012, όπως και οι αγρότες. Όσοι λάβουν τα αναδρομικά και δεν είχαν προσφύγει δικαστικά, η απαίτησή τους αποσβένεται και χάνουν το δικαίωμα μελλοντικών διεκδικήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά καταβάλλονται σε 1 ,77 εκατ. μονές, διπλές ή πολλαπλές κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1 .000 ευρώ. Από αυτές, οι 1 ,1 εκατ. είναι κύριες συντάξεις δικαιούχων του ΙΚΑ, ενώ 480.000 αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου.

Εκτός αναδρομικών μένουν 630.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν τα δώρα και 700.000 συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη.

«Κλειδί» η παραγραφή αξιώσεων

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει νέο κύμα αγωγών από όσους δεν δικαιούνται επιστροφή αναδρομικών, συμπεριέλαβε ειδική ρήτρα για όσους λάβουν τα ποσά του Οκτωβρίου, ότι αποκλείονται από πιθανές μελλοντικές διεκδικήσεις για τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που μένουν εκτός αναδρομικών ετοιμάζονται να απαντήσουν με μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη,

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι, ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικών, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές. Εν αναμονή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης, οι συνταξιούχοι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος. 

Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αναδρομικά, είναι όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, αλλά και εκείνοι που λάμβαναν ΕΚΑΣ, συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, καθώς και οι κληρονόμοι που ο θάνατος υπήρξε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί του κληρονομικού δικαιώματος. «Όλοι αυτοί έχουν περιθώριο αγωγής μέχρι το τέλος του έτους», τονίζει.

«Παραμένει σταθερή η θέση μας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ του 2015, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολο από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανατροπή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ του Ιουλίου του 2020. Εμείς επιμέναμε από τότε, ότι όλοι οι συνταξιούχοι έπρεπε να έχουν καταθέσει τις αγωγές».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button