ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Βασική ενίσχυση: Πότε θα πληρωθούν τα χρήματα της προκαταβολής;

Στα βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων τα χρήματα της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης, για να δοθεί το υπόλοιπο ποσοστό στα τέλη του τρέχοντος έτους

Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου θα βρίσκονται στα βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων τα χρήματα της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης, για να δοθεί το υπόλοιπο ποσοστό στα τέλη του τρέχοντος έτους. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στους συνδικαλιστές των κτηνοτρόφων της Κρήτης, την Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς. Παράλληλα, τους διαβεβαίωσε ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα δουν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας το 3% της Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, που είχε παρακρατηθεί, από τη βασική ενίσχυση, στις πληρωμές της προηγούμενης χρονιάς.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, τους ζήτησε να ετοιμάσουν έκθεση ζημιών για να σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα κορωνοβοηθήματος μέσα από το πρόγραμμα de minimis.

Συγκεκριμένα, στην αντιπροσωπία μετείχαν ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου Γιάννης Μανουσάκης, ο εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Μανόλης Βρέντζος και ο εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης.
Μεταφέροντάς μας όσα ειπώθηκαν, ο Γρύλλος Παπαδάκης επισημαίνει ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου έδειξε να προβληματίζεται, βλέποντας όχι μόνο τιμολόγια- “φωτιά” στην αγορά των ζωοτροφών, αλλά και φωτογραφίες αιγοπροβάτων, που από την πείνα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν.

«Ζητήσαμε από τον κ. Κεδίκογλου την άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων της Κρήτης με μία επιδότηση στην τιμή αγοράς των ζωοτροφών, με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια που έχουμε στη διάθεσή μας. Παράλληλα ζητήσαμε και μία έκτακτη ενίσχυση μέσω του de minimis σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εμείς είπαμε ότι η ζημιά στον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης, από την πανδημία, φτάνει τουλάχιστον το 30% με 35%. Ο υφυπουργός μάς ζήτησε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εκπόνησης μίας έκθεσης που θα τεκμηριώνει την εκτίμησή μας αυτή με τα στοιχεία της ζημιάς του 2020 και του 2021», σύμφωνα με όσα είπε στη «ΝK» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.

Η έκθεση αυτή θα ακολουθήσει στη συνέχεια τον δρόμο προς το υπουργείο των Οικονομικών, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο.Εξάλλου, ζητήθηκε και η καταβολή του λεγόμενου τετράευρου ανά κεφάλι ζώου, στους 5.000 κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα οι οποίοι είχαν μείνει εκτός πληρωμών το 2019. Ακολούθησε η επίσκεψη των συνδικαλιστών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου και συναντήθηκαν με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μελά. «Ζητήσαμε να μας πει τον λόγο για τον οποίο δεν έχουμε πάρει ακόμα το παρακράτημα του 3% της Δημοσιονομικής Πειθαρχίας. Μας απάντησε ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουμε την πληρωμή αυτή, μαζί με τις πληρωμές όσων είχαν μπει στον έλεγχο και δεν είχαν λάβει τα χρήματα από το εθνικό απόθεμα. Για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, μας διαβεβαίωσε ότι θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 27 Οκτωβρίου», καταλήγει ο κ. Παπαδάκης.
Πέρυσι η προκαταβολή στους δικαιούχους ξεκίνησε να δίνεται από το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου. Ήταν ύψους 696.596.038,36 ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 70% και αφορούσε σε 539.609 αγρότες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button