Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Πύλος: Σημείο αναφοράς

Άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή

Μέχρι τον Μάιο του 2010, οπότε και εγκαινίασε τη λειτουργία της η Costa Navarino, οι κυριότεροι τουριστικοί προορισμοί της Μεσσηνίας ήταν η Καλαμάτα, η Αρχαία Μεσσήνη και, φυσικά, η Μάνη. Η δυτική πλευρά της, με εξαίρεση την Πύλο, τη Μεθώνη και την Κορώνη, συγκέντρωνε σαφώς μικρότερο αριθμό επισκεπτών, κρατώντας παραδοσιακά πολύ πιο χαμηλούς τόνους όσον αφορά την τουριστική κίνηση. Όμως από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Η λειτουργία του πολυτελούς resort, ο νέος αυτοκινητόδρομος και η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας σύστησαν την περιοχή σε ένα ευρύτερο κοινό και συνέβαλαν στην ανάδειξή της. Η Γιάλοβα, η Μαραθόπολη, η Κυπαρισσία, αλλά και ορεινά χωριά της Μεσσηνίας μπήκαν στις λίστες των ταξιδιωτών και σήμερα προσφέρουν ποικιλία δραστηριοτήτων στη φύση, καλό φαγητό και ποιοτικές επιλογές για διαμονή. Ξεχωρίσαμε 10 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στην Πύλο και στα πέριξ.

1. ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Φέτος την άνοιξη, η βρετανική εφημερίδα Telegraph συμπεριέλαβε τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας στη δεκάδα με τους ελληνικούς προορισμούς που θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες. Ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη, η λιμνοθάλασσα αποτελεί κύριο αποδημητικό σταθμό των πουλιών στο ταξίδι τους από και προς την Αφρική: περισσότερα από 250 είδη πτηνών έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Είναι επίσης ο μοναδικός ευρωπαϊκός βιότοπος του αφρικανικού χαμαιλέοντα. Επισκεφθείτε τους σταθμούς παρατήρησης της Ορνιθολογικής Εταιρείας και περπατήστε το Μονοπάτι της Φύσης που έχει δημιουργηθεί και διασχίζει τα οκτώ σημαντικά οικοσυστήματα της λιμνοθάλασσας. Πληροφορίες: Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ. 210-8228704.

2. ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ


Το Ανάκτορο του Νέστορα με το νέο στέγαστρο. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο στον ελληνικό χώρο και απέχει 18 χλμ. από την Πύλο. Το Ανάκτορο του Νέστορα, που έφτασε στην ακμή του μεταξύ 1300 και 1200 π.Χ., βρίσκεται σε ένα προνομιακό σημείο της μεσσηνιακής ενδοχώρας, με θέα προς όλο τον κόλπο του Ναβαρίνου. Ήρθε στο φως στη διάρκεια ανασκαφών, που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή τις δεκαετίες του 1930 και του 1940. Εντυπωσιάζει η μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου με την κυκλική εστία, τα λουτρά και τα διάφορα αγγεία που χρησίμευαν για την αποθήκευση προϊόντων, όπως ελαιολάδου και αρωματικών ελαίων. Το νέο στέγαστρο που προστατεύει τον αρχαιολογικό χώρο από το 2016 τον κάνει ακόμα πιο θεαματικό. Ανοιχτά καθημερινά, εκτός Τρίτης, 08.30-16.00. Είσοδος: 6 ευρώ.

3. ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Διαμονή πέντε αστέρων, βραβευμένα γήπεδα γκολφ, αμέτρητες ποιοτικές επιλογές για φαγητό, αυθεντικές παραδοσιακές δραστηριότητες, σπορ στη θάλασσα, περιβαλλοντική συνείδηση: η Costa Navarino προσφέρει μοναδικές εμπειρίες φιλοξενίας και αποτελεί εξαιρετική βάση για να γνωρίσετε την ευρύτερη περιοχή. Ακόμα κι αν δεν μείνετε στο Romanos ή στο Westin Resort, τις μονάδες της Costa Navarino, μπορείτε να κάνετε κράτηση και να επισκεφθείτε κάποιο από τα καφέ ή τα εστιατόριά της. Φέτος το καλοκαίρι, μάλιστα, θα λειτουργεί εδώ το καλοκαιρινό pop-up εστιατόριο Funky Gourmet των βραβευμένων με δύο αστέρια Michelin σεφ Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου. Πληροφορίες και κρατήσεις: costanavarino.com.

4.  ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ


Στη Γιάλοβα, λίγο πριν δύσει ο ήλιος. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Εκτός από τη φημισμένη Βοϊδοκοιλιά, δίπλα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η περιοχή προσφέρει πολλές επιλογές για κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου. Ανάμεσα στη λιμνοθάλασσα και στον κόλπο του Ναβαρίνου, τους περισσότερους ντόπιους θα τους βρείτε στη Χρυσή Ακτή ή αλλιώς Διβάρι. Η παραλία, μήκους 4 χιλιομέτρων, έχει ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Στη μία άκρη της λειτουργεί beach bar. Λίγο πιο βόρεια, σε απόσταση 16 χλμ. από την Πύλο, βρίσκεται η παραλία του Πετροχωρίου, επίσης με άμμο.

5.  ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΑ

Δύο εντυπωσιακά κάστρα διαθέτει η Πύλος: το Παλαιόκαστρο, χτισμένο τον 13ο αιώνα μ.Χ. από τους Φράγκους, και το Νιόκαστρο του 16ου αιώνα, που κατασκεύασαν οι Οθωμανοί. Το πρώτο βρίσκεται ανάμεσα στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και σ’ αυτήν της Χρυσής Ακτής, σε ένα σημείο με υπέροχη θέα στην Πύλο και στον κόλπο του Ναβαρίνου. Η πρόσβαση όμως είναι δύσκολη, καθώς η ελλιπής συντήρηση του κάστρου κάνει επικίνδυνη την πρόσβαση σε ορισμένα σημεία. Το Νιόκαστρο, χωροθετημένο σε λόφο δυτικά της Πύλου, είναι από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα. Εντός του λειτουργούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου και εκθέσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 08.30-20.00. Είσοδος: 6 ευρώ.

6. ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

Δεν γίνεται να περάσετε από την Πύλο και να μην απολαύσετε έναν καφέ κάτω από τα πλατάνια της κεντρικής πλατείας, με θέα τη θάλασσα. Στο καφενείο του Πλάτανου (πλατεία Τριών Ναυάρχων, τηλ. 27230-22642) σερβίρουν φρέσκους χυμούς, ελληνικό στο μπρίκι με λουκουμάκι και πλήρες πρωινό με πολλά ντόπια προϊόντα. Δίπλα λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο Κρίνος (τηλ. 27230-22756), που φημίζεται για το γαλακτομπούρεκό του, αλλά και για τα σου, την πορτοκαλόπιτα και τα παγωτά.

7. ΣΤΑ ΔΡΟΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ


Το αρχοντικό του Ολυμπιονίκη Κώστα Τσικλητήρα στην Πύλο λειτουργεί ως μουσείο. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δύο λόφους, η κωμόπολη της Πύλου πήρε τη σημερινή της μορφή μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827). Από σχεδόν οποιοδήποτε σημείο της θα έχετε θέα στον κόλπο και στο μακρόστενο νησάκι Σφακτηρία που τον «κλείνει» στα δυτικά. Σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίριά της, στο αρχοντικό όπου έζησε ο Ολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας, στεγάζεται η συλλογή πινάκων και αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα ιστορικού και δημοσιογράφου René Puaux (1878-1936). Τρίτη-Κυριακή 08.00-15.00. Είσοδος: 2 ευρώ.

8. ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ

Ένας ολόκληρος κόσμος βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας, στον κόλπο του Ναβαρίνου και στις γύρω περιοχές, και ο μόνος τρόπος να τον εξερευνήσετε είναι με κατάδυση. Θα σας αποκαλυφθούν ναυάγια από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή, αλλά και από τον 20ό αιώνα, όπως το δεξαμενόπλοιο «Irene’s Serenade» που βυθίστηκε το 1980. Στην περιοχή λειτουργούν πολλές σχολές κατάδυσης, όπως το Ionian Dive Center στη Μαραθόπολη. Τηλ. 27630-61551, ioniandivecenter.gr.

9. Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ


Το εντυπωσιακό θολωτό κελάρι του οινοποιείου Nestor Wines. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Περίπου 800 αμπελουργούς αριθμούσε ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Νέστωρ όταν ιδρύθηκε, το 1954. Η περιοχή παρήγε αρκετό κρασί, ενώ τη δεκαετία του 1980 φυτεύτηκαν και διεθνείς ποικιλίες. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Ανάκτορο του Νέστορα, ανεγέρθηκε το 1993 το εντυπωσιακό σε μέγεθος οινοποιείο του συνεταιρισμού, που το 2015 γύρισε νέα σελίδα στην ιστορία του, συμπράττοντας με τον έμπειρο οινοποιό Σπύρο Λαφαζάνη. Σήμερα, ο μεσσηνιακός αμπελώνας αναγεννάται και τα κρασιά Νέστωρ παράγονται με τη συνεργασία περίπου 200 αμπελοκαλλιεργητών. Παλιές τοπικές ποικιλίες αναβιώνουν, ενώ το οινοποιείο με την υπέροχη θέα παράγει κρασιά εξαιρετικής ποιότητας. Περιηγηθείτε στους προσεγμένους χώρους του, όπου έχει διαφυλαχθεί και η ιστορία του συνεταιρισμού. Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-16.00 ή αλλιώς κατόπιν συνεννόησης, Πύργος Μεσσηνίας, τηλ. 27630-41073, nestorwines.gr.

10. ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ

Στα 21 χιλιόμετρα από την Πύλο, στον δρόμο προς Μεσσήνη, βρίσκεται το Πολυλίμνιο, ένα όμορφο σύμπλεγμα λιμνών με καταρράκτες. Η συνολική διαδρομή από το σημείο όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας μέχρι και τον τελευταίο καταρράκτη είναι περίπου 3 χλμ. Καιρού επιτρέποντος, μπορείτε και να βουτήξετε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button