Αγροτικά

Πύργος: Μηδενική αποζημίωση για ελαιοπαραγωγούς – Τι έδειξαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ

Σε απόγνωση οι παραγωγοί, οι οποίοι περίμεναν να λάβουν την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για να αναπληρώσουν χαμένο εισόδημα

Μεγάλο εκνευρισμό και αδικία σε βάρος τους εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι ελαιοκαλλιεργητές και παραγωγοί από το Λαμπέτι Πύργου, που τον περασμένο χειμώνα είδαν ένα μεγάλο μέρος της καλλιέργειας τους να καταστρέφεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν να λάβουν μια δίκαιη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για να μπορέσουν να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα και την παραγωγή και να καλλιεργήσουν ξανά για την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ αποφάνθηκαν ότι η μεγαλύτερη μερίδα των πληγέντων ελαιοκαλλιεργητών από το χαλάζι, την ανεμοθύελλα και τον παγετό του περασμένου Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, δικαιούνται μηδενική αποζημίωση.

Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ δείχνουν τις μηδενικές αποζημιώσεις

Η πλειοψηφία των παραγωγών δεν θα προχωρήσει σε ένσταση λόγω του οικονομικού κόστους, το οποίο αυτή την περίοδο είναι δυσβάσταχτο, καθώς όπως είπαν πλήρωσαν τις αιτήσεις και τον ΕΛΓΑ και πρέπει να πληρώσουν τα διπλά για την ένσταση.

«Παραδόξως τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στις ελιές ήταν μηδενικά. Οι παραγωγοί σε περισσότερες από δέκα τοποθεσίες είδαν τις αποζημιώσεις του να είναι μηδενικές. Και για την ακρίβεια κάποιοι έχουν πάρει το 10%, ενώ κανονικά αρχίζεις και πληρώνεσαι μετά το 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί δεν θα αποζημιωθούν για τις καταστροφές. Δεν μπορούμε συνεχώς να πληρώνουμε και να μην αμειβόμαστε. Το πορίσματα δείχνουν τα λάθη της κυβέρνησης» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου, Μιχάλης Πλαστουργός, τονίζοντας ότι σε πολλές τοποθεσίες η ζημιά «αγγίζει» το 50%.

«Η ζημιά στην παραγωγή μας είναι περίπου 35%-40%. Σε άλλες τοποθεσίες μπορεί να είναι και μεγαλύτερη η καταστροφή. Με αυτά που συμβαίνουν χάνουμε την εμπιστοσύνη που είχαμε προς τον ΕΛΓΑ και στις εκτιμήσεις που έκανε. Είναι αδύνατο να μην δικαιούμαστε καμία αποζημίωση από την κακοκαιρία. Ένταση δεν πρόκειται να κάνω γιατί είχε έρθει και πέρυσι επόπτης του ΕΛΓΑ μαζί με δύο γεωπόνους και περίμενα ότι θα βάλουν αυτό που έπρεπε και κατέγραψαν. Αυτοί με κορόιδεψαν και δεν έβαλαν τίποτα. Με το 10% δεν δικαιούμαστε καμία αποζημίωση. Πρέπει να είναι πάνω από 25%. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη πλέον πουθενά» σημείωσε ο ελαιοπαραγωγός από το Λαμπέτι, Γιάννης Παπαβασιλείου.

Μιλώντας  στην εφ. «Πατρίς» σχετικά με το ζήτημα των μηδενικών αποζημιώσεων ο αγρότης, Παναγιώτης Πλαστουργός ανέφερε πως «η ζημιά ήταν τεράστια. Δεν «έδωσαν» τίποτα οι ελιές μας. Η ζημιά από το χαλάζι και τις βροχές του χειμώνα είναι τουλάχιστον 50% και νομίζαμε ότι θα μας δώσουν κάποια αποζημίωση. Με το μηδέν όμως δε γίνεται τίποτα. Ο αγρότης τώρα πως θα ζήσει; Μόνο τα λεφτά μας θέλουν να παίρνουν».

Αφόρητη η κατάσταση

«Φέτος δεν μας έδωσαν ούτε ένα χαρτζιλίκι. Η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη. Η καταστροφή είναι μεγάλη, ενώ φέτος δεν βγάλαμε και την ποσότητα του λαδιού που έπρεπε να έχει ένα δέντρο. Είναι σαν μην πέρασαν καν οι εκτιμητές ή σαν να μην κάναμε και εμείς καθόλου τις αιτήσεις μας» υπογράμμισε η Διονυσία Σαργέντη, μια εκ των παλαιοτέρων παραγωγών στην περιοχή.

Για το γεγονός ότι το κράτος ήταν ανέκαθεν πολύ επιφυλακτικό όσον αφορά τις αποζημιώσεις μίλησε ο αγρότης Κωνσταντίνος Δρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι κανένας δεν κάνει έκκληση για βοήθεια, αλλά οι καλλιεργητές θέλουν να πάρουν αυτά που δικαιούνται. «Θέλουμε να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε. Να είναι πιο δίκαιες οι αποζημιώσεις.

Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι με το μέγεθος της ζημιάς γιατί είναι νωρίς ακόμα. Σίγουρα όμως το 50% έχει χαθεί. Υπάρχουν λιοστάσια που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και άλλα που έχουν καταστραφεί μερικά, είναι ανάλογα την τοποθεσία. Το θέμα είναι ότι κράτος πρέπει να δείξει περισσότερη ευαισθησία και κατανόηση προς τους αγρότες» είπε ο κ.Δρακόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button