Αγροτικά

Πώς θα μειωθεί το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής

Σειρά μέτρων για την στήριξη των αγροτών ζητά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες και κτηνοτρόφους με βάση τις καλλιέργειες και τα ζώα που δηλώνουν στο ΟΣΔΕ και τους δείκτες μηχανικής εργασίας, του νέου υπερβολικού κόστους των ζωοτροφών και των λιπασμάτων με σύγκριση των τιμών 2020 -2022  βάσει των τιμολογίων αγοράς και την επιστροφή των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου ώστε να καλύπτει την ρήτρα αναπροσαρμογής αύξησης της τιμής ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ «για να αποφύγουμε την καταστροφή μας ως αγρότες και πρωτογενής τομέας πρέπει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να ληφθούν οι αποφάσεις που θα αντισταθμίζουν την υπερβολική αύξηση του κόστους για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να παράγουμε το 2022».

Αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση, επισημαίνει ότι αυτή αυξάνει δραματικά το κόστος άροσης,  το κόστος άντλησης του αρδευτικού νερού, το κόστος των λιπασμάτων, το κόστος των ζωοτροφών καθώς και το κόστος θέρμανσης και λειτουργίας των θερμοκηπίων και κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων. Ενδεικτικά η αύξηση της τιμής ρεύματος τριπλασιάζει το κόστος, ενώ η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων τετραπλασιάζει το κόστος και ανάλογα συμβαίνουν με τις ζωοτροφές.

«Αποτέλεσμα η παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι για να παράγουν θα πρέπει να δεχθούν να μείνουν χωρίς εισόδημα δηλαδή να καταβάλουν για την αγορά εφοδίων και ενέργειας ποσά μεγαλύτερα από αυτά που χθες ελάμβαναν ως αμοιβή της εργασίας τους. Επομένως έχουν δύο επιλογές είτε να μείνουν χωρίς εισόδημα και να χρεώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους καλλιεργώντας είτε να μην καλλιεργήσουν καθόλου ή να καλλιεργήσουν χωρίς τα αναγκαία εφόδια  και η παραγωγή να υπολείπεται πολύ της κανονικής», σημειώνει.

Μάλιστα, όπως τονίζει τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοσθεί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που είναι εντονότατο.

Με βάση τα παραπάνω προτείνει:

1) Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες και κτηνοτρόφους με βάση τις καλλιέργειες και τα ζώα που δηλώνουν στο ΟΣΔΕ και τους δείκτες μηχανικής εργασίας που είναι διαθέσιμοι στο ΥΠΑΑΤ. Το κονδύλι των 50 εκ ευρώ που έχει ανακοινωθεί για καταβολή το 2023  πρέπει να αυξηθεί σημαντικά – πάνω από 160 εκ ευρώ – και να καταβληθεί πριν το τέλος Απριλίου 2022 για να έχει νόημα.

2) Επιστροφή του νέου υπερβολικού κόστους των ζωοτροφών και των λιπασμάτων με σύγκριση των τιμών 2020 -2022  βάσει των τιμολογίων αγοράς από τους γεωργούς κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους.

3) Επιστροφή των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου ώστε να καλύπτει την ρήτρα αναπροσαρμογής αύξησης της τιμής με σύγκριση με το 2020 βάση των τιμολογίων και των αποδείξεων πληρωμής των εκμεταλλεύσεων λαμβάνοντας υπόψη και τι δηλώνουν στο   ΟΣΔΕ.  Το μέτρο που έχει αναγγελθεί μόνο για την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου δεν καλύπτει το κόστος είναι εκτός της περιόδου αιχμής της κατανάλωσης και ισχύει μόνο για το 2021.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button