Υγεία

Πώς να αποφύγεις τα σκασμένα χείλη από το κρύο

Τον χειμώνα είναι σύνηθες τα χείλη μας να σκάνε από το κρύο. Τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τα χείλη μας ενυδατωμένα και ποιες είναι οι ενδείξεις που μας δείχνουν τον δρόμο προς… τον δερματολόγο. Δερματολόγος δίνει τις οδηγίες και εξηγεί πότε δεν πρόκειται για απλό πρόβλημα.

«Τα σκασμένα χείλη αποτελούν βασικό πρόβλημα για πολλούς κατά την χειμερινή περίοδο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για κατάσταση που περνάει μόνη της με τον ερχομό της άνοιξης. Σπανιότερα μπορεί να σχετίζεται ή να συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις όπως χρόνια δερματίτιδα εξ επαφής στα χείλη (χειλίτιδα), ακτινική χειλίτιδα (φωτογήρανση του κάτω χείλους) κτλ.

Για να βοηθήσουμε τα σκασμένα χείλη δεν αρκεί μόνο η …υπομονή αλλά χρειάζονται και μέτρα περιποίησης» αναφέρει σε κείμενο που υπογράφει στο mediteam.gr ο Χάρης Καζάκος, δερματολόγος αφροδισιολόγος.

Τα tips που δίνει ο γιατρός για δροσερά και υγιή χείλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα:

Χρησιμοποιούμε ειδικό ενυδατικό χειλιών πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας αλλά και πριν τον ύπνο

Χρησιμοποιούμε ειδικό αντιηλιακό χειλιών, ειδικά σε περιπτώσεις πολύωρης έκθεσης στον ήλιο (ακόμη και στον χειμωνιάτικο) ή σε περίπτωση συνύπαρξης ακτινικής χειλίτιδας. Τα αντιηλιακά αυτά περιέχουν υποαλλεργικά ανόργανα φίλτρα και έχουν δείκτη προστασίας SPF 30 και άνω.

Αποφεύγουμε να δαγκώνουμε τα χείλη ή να τραβάμε τα πετσάκια από τα σκασμένα χείλη.

Προσπαθούμε να αποφύγουμε το γλείψιμο των χειλιών, είτε αντανακλαστικό είτε με σκοπό την «ενυδάτωση» . Η συχνή εναπόθεση σάλιου αντί να προστατεύει τα χείλη, τα ξηραίνει περισσότερο.

Πίνουμε άφθονο νερό ή χυμούς για ενυδάτωση. Συχνά το κρύο μας κάνει να ξεχνάμε την κατανάλωση νερού κατά τον χειμώνα.

Αποφεύγουμε να καθόμαστε κοντά στο τζάκι ή να αφήνουμε το ζεστό αέρα από το κλιματιστικό να μας χτυπάει απευθείας στο πρόσωπο.

Αποφεύγουμε τη χρήση τοπικών σκευασμάτων που περιέχουν ανεπεξέργαστα φυτικά συστατικά ειδικά όταν τα χείλη μας έχουν βαθιά σκασίματα. Τέτοια συστατικά είναι τα εκχυλίσματα φύλλων ευκαλύπτου, μέντας, ή χυμοί κίτρου.

Αποφεύγουμε τα lip sticks με άρωμα καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργία.

Μπορούμε να προστατεύσουμε τα χείλη μας ακόμη και με εφαρμογή καθαρής βαζελίνης.

Προσέχουμε για τυχόν εμφάνιση κακαδιών στο χρώμα του μελιού που συνοδεύονται από κάψιμο ή πόνο. Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν επιμόλυνση από μικρόβιο, συνήθως σταφυλόκοκκο, και χρειάζονται θεραπεία!

Σε περίπτωση επιμονής του σκασίματος στα χείλη για περισσότερες από 2 εβδομάδες συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button