ΑγροτικάΠολιτική

Π. Μαντάς: Στο πλευρό των αγροτών και σε αυτή τη δοκιμασία

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που έγινε φανερό ότι η χώρα μας πρόκειται να πληγεί από ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας, με αποκορύφωμα τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και στα καύσιμα, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πλέγμα μέτρων με στόχο το μετριασμό των επιπτώσεων και την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πέραν όμως των γενικών μέτρων στήριξης που αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού και των επαγγελματιών, η κυβέρνηση φρόντισε να θέσει σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα ενίσχυσης ειδικά για τους αγρότες, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, προερχόμενος από δύο δύσκολες χρονιές κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Έτσι εκτός από τη γενική στήριξη στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου η οποία αυξάνεται, καθώς και τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, η κυβέρνηση δρομολογεί επιπλέον μέτρα συνολικού ύψους άνω των 180 εκ. ευρώ τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά προς τους αγρότες. Ειδικότερα:

Τίθεται σε εφαρμογή η επιδότηση κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τους μήνες Αύγουστο έως και Δεκέμβριο 2021 και κατά 50% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022.
Ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο το οποίο καλύπτει ολόκληρο το 2022.
Τα λιπάσματα εντάσσονται στον χαμηλότερο ΦΠΑ του 6%.
Για τις ζωοτροφές επίσης υλοποιείται μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
Εγκρίθηκε καταβολή του 4% του τζίρου των κτηνοτρόφων ως ενίσχυση για τις ζωοτροφές.
Ενεργοποιείται νωρίτερα η “Κάρτα του Αγρότη” μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, ώστε οι αγρότες να αποκτήσουν ταχύτερα πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης.
Συστήνεται το “Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας”, μέσα από το οποίο μπορούν να αντληθούν μικρά δάνεια προς αγρότες με το 50% του κεφαλαίου να παρέχεται άτοκα.

Σε όλα αυτά προστίθενται οι ενισχύσεις που ήδη έχουν δοθεί για μια σειρά αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, η επιτραπέζια ελιά, το καρπούζι, η πατάτα και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Επιπλέον, τα μέτρα στήριξης συμπληρώνονται από νέες ενισχύσεις που προγραμματίζεται να δοθούν το επόμενο διάστημα, όπως για τα ξερά σύκα μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αλλά και για τη σταφίδα μέσω του de minimis. Τεκμηριώνεται έτσι με τον καλύτερο τρόπο ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη στήριξη του πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το αγροτικά εισοδήματα και διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα κάθε παραγωγής, προϊόντος και καλλιέργειας που πραγματοποιείται στην ελληνική γη.

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

  1. ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΕΡΦΕ ΜΙΛΑΣ??
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΛΗΔΕΣ ΜΕ ΤΑ 5 ΚΟΜΑΤΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ…ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ … ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ …
    ΤΙΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΚΛΠ ΚΛΠ
    ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΦΟΡΟ…

  2. ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ ,

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ & ΧΛΕΥΑΣΜΟΥ .

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΣΤΑ’Ι’ΚΟΥΡΑ ”ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ” ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΘΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΛΕΙΟΔΟΤΕΙΤΕ ΣΕ ΛΑ’Ι’ΚΙΣΜΟ – ΑΝΟΥΣΙΑ ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ & ΜΥΔΡΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΩΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΘΕ ΕΚΤΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΙΣΘΕ ΟΣΟΝΟΥΠΩ.

    ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ ΟΙΚΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ !

    ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΟΥ ΟΜΟΙΟ ΤΟΥ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΝΑ ΒΙΩΣΕΙ .

    ΕΙΣΘΕ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΟΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ – ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ .

    ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !

    MONH ΛΥΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ , ΕΥΘΥΝΗΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ & Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ”ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ” ΤΟΥ 2022 ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ .!

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ
    πρώην ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΟΥ & ΠΑΣΟΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button