Αγροτικά

Ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται για μια χρονιά – ορόσημο όσον αφορά την παραγωγή ελαιολάδου. Με την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο να κινείται σε μέτρια επίπεδα (100.000 τόνους ελαιολάδου), οι Πορτογάλοι ελαιοπαραγωγοί, χάρη στις πρόσφατες βροχές, βρίσκονται μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη.

Συγκεκριμένα, η Πορτογαλική Ένωση Ελαιολάδου (Casa do Azeite), εκτιμά πως η παραγωγή για την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο (2021-2022) θα ανέλθει στους 150.000 τόνους ελαιολάδου.

Ειδικότερα, στην κύρια ελαιοπαραγωγό περιοχή της Πορτογαλίας, το Alentejo, όπου συναντάται το 75-80% του συνόλου των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ελαιοποιήσιμης ελιάς, πρόκειται να παραχθούν αρκετά μεγάλες ποσότητες τόσο στους εντατικούς και υπερεντατικούς ελαιώνες, όσο και στους παραδοσιακούς -οι οποίοι παγκοσμίως βρίσκονται αντιμέτωποι με προκλήσεις (βλ.Ανάλυση Juan Vilar).
Στους τελευταίους, οι βροχές, όπως φαίνεται, θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγής.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επιδρά στην αύξηση της παραγωγής στην περιοχή αυτή είναι το γεγονός ότι πολλές “νεαρές” ελιές πρόκειται να “μπουν στο εισόδημα” αυτήν την ελαιοκομική περίοδο.

Αντίθετα, στην περιοχή Tras- os -Montes, η οποία είναι η δεύτερη πιο σημαντική ελαιοκομικά περιοχή της Πορτογαλίας, οι παγετοί της άνοιξης θα στερήσουν παρόμοιες επιδόσεις στην παραγωγή.

Καταληκτικά, στην Πορτογαλία οι τιμές που προκύπτουν από την πρώιμη συγκομιδή διαμορφώνονται στα 3,30-3,40€/ κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button