Κόσμος

Ρωσία: Δεν απειλούμε κανέναν με πυρηνικά όπλα

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικά όπλα και ότι η ανοιχτή αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία

«Δεν απειλούμε κανέναν με πυρηνικά όπλα. Τα κριτήρια για την χρήση του περιγράφονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας», είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε το πρωί της Τετάρτης τη Δύση ότι «δεν μπλοφάρει» όταν λέει ότι θα έκανε χρήση πυρηνικών όπλων, αν απειλείτο η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι αφού οι υπό πλήρη ή μερική ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας όπου διεξάγονται από σήμερα «δημοψηφίσματα» ενσωματωθούν στη Ρωσία, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους από ουκρανικές δυνάμεις θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, επιτρέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων εάν η Μόσχα αισθανθεί ότι αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή». Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει στρατηγικά πυρηνικά όπλα, δηλαδή πυρηνικά όπλα μακρού βεληνεκούς.

Ωστόσο ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει «ανοικτή σύγκρουση» με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ και δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει επίσης τον κίνδυνο μίας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία», είπε.

Ταυτόχρονα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι, παρά όλες τις δυσκολίες, θέλει να πιστεύει ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον δεν βρίσκονται στο χείλος «της αβύσσου ενός πυρηνικού πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «ελπίζει πως η Ουάσινγκτον γνωρίζει τις συνέπειες των προκλητικών της πράξεων», μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ο πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να ξεσπάσει ποτέ καθώς σε μια τέτοια αντιπαράθεση δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές , δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Βενεντίκτοφ στην διάσκεψη για τα 60 χρόνια από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα.

Σημειώνεται ότι κηρύσσοντας την πρώτη επιστράτευση στην Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μάχεται μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά εναντίον των στρατιωτικών μέσων των δυτικών χωρών που υποστηρίζουν το Κίεβο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button