Οικονομία

Ρύθμιση – σκούπα για τα χρέη της πανδημίας

Πάνω από 7,5 – 8 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν από τις αρχές του 2022

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι σχετικές συζητήσεις με τους θεσμούς έχουν προχωρήσει και το νέο σχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:

Αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων δόσεων (από 48 σε 72).

Διεύρυνση της περιμέτρου της ρύθμισης ώστε να καλύπτει όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία (και όχι μόνο αυτά για τα οποία είχε δοθεί αναστολή).

Παροχή μιας ακόμη ευκαιρίας για ένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων αλλά και ουσιαστικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο που χρωστούν εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά το σημερινό Eurogroup το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους θεσμούς προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως και να ανακοινωθεί ενδεχομένως στα τέλη Ιουνίου. Συνολικά οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ήδη συσσωρευτεί από την πανδημία και θα πρέπει να πληρωθούν από τις αρχές του 2022 ξεπερνούν πλέον τα 7,5 – 8 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό θα ανακοινωθεί η νέα ρύθμιση «σκούπα»: προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και να μειωθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Φόβος για νέα κόκκινα

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως ήδη έχουν πατήσει γκάζι υπό τον φόβο της νέας γενιάς κόκκινων φορολογικών οφειλών, που θα ανοίξουν μαύρες τρύπες στα κρατικά ταμεία. Γι’ αυτό και το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν πρέπει να συσσωρευτούν πολλά βάρη από τις αρχές του 2022. Άλλωστε για τις αρχές του χρόνου έχουν μαζευτεί:

1. Η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των οφειλών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Το ποσό που έχουν συσσωρεύσει οι φορολογούμενοι θα μπορεί να αποπληρωθεί – όπως έχει ανακοινωθεί – σε 60 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2022 με το επιτόκιο να είναι πολύ χαμηλό, κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Μόνο όσοι επιστρέψουν το σύνολο του ποσού μέχρι το τέλος του έτους θα τύχουν έκπτωσης 15% επί του ποσού της οφειλής.

2. Η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των φόρων που ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (σ.σ.: ουσιαστικά αναστολές δίνονται ακόμη και σήμερα). Και αυτές οι οφειλές προς το παρόν είναι προγραμματισμένες να αποπληρωθούν είτε σε άτοκες δόσεις είτε σε έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Ωστόσο, οι δόσεις αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τις 24.

3. Ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος του 2021, του οποίου οι δόσεις θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 λόγω της αύξησης του αριθμού των δόσεων. Μάλιστα, από τον Μάρτιο προγραμματίζεται να ξεκινήσει και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα με τις φορολογικές υποχρεώσεις θα είναι εξαιρετικά βαρύ με το «καλημέρα» του νέου έτους.

Δύο άξονες

Έτσι λοιπόν το νέο σχήμα ρύθμισης των χρεών θα κινείται σε δυο άξονες:

1. Νέα συνολική ρύθμιση εξόφλησης των κορωνοχρεών σε 60 έως 72 δόσεις. Την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και βλέπουν με αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μια νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών της εφορίας σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, καθώς εκτιμάται ότι η ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων που προβλέπεται σήμερα για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή.

Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 72, ενώ στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές, οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου.

2. Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Θα είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τις πύλες των 100 και 120 δόσεων για τους οφειλέτες της εφορίας.

Την τελευταία φορά είχε δοθεί η ευκαιρία να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου το 2020, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020, εφόσον:

Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.

Θα πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.

Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31.12.2020.

Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις των 100 ή των 120 δόσεων.

Το επιτόκιο προγραμματίζεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ρύθμιση θα προσφερθεί μόνο σε όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και όχι στο σύνολο του πληθυσμού. Αυτός είναι άλλωστε όρος που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Η πληροφορία για το ποιος είναι πληττόμενος και ποιος όχι είναι ήδη ηλεκτρονική και διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ.

Διετής κλαδική σύμβαση για επισιτισμό – τουρισμό

Ποιους εργαζομένους αφορά ανά μισθολογική κατηγορία

Διετής θα είναι η ισχύς της κλαδικής σύμβασης εργασίας, που υπογράφηκε από εργοδότες και εργαζόμενους και αφορά όλα τα καταστήματα στον επισιτισμό και στον τουρισμό. Ανανεώθηκαν όλες οι διατάξεις που αφορούν τους μισθολογικούς και μη όρους της ισχύουσας σύμβασης, η οποία ουσιαστικά επεκτείνεται έως 22 Φεβρουαρίου 2023. Η σύμβαση αφορά πάνω από 400.000 εργαζόμενους και καθορίζει τον μισθό και τα επιδόματά τους.

Πιο συγκεκριμένα η σύμβαση, ανά μισθολογική κατηγορία, αφορά τους εξής εργαζόμενους:

1. Προσωπικό που εργάζεται σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), οβελιστήρια, ψητοπωλεία και σε κάθε κατάστημα στο οποίο λειτουργεί αμιγές εστιατόριο. Οι μισθοί κυμαίνονται από 684,30 ευρώ (ψήστης, λαντζέρης) έως 964,42 ευρώ μεικτά (αρχιμάγειρας).

● Επίσης λαμβάνουν ξεχωριστό επίδομα οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, που ανέρχεται σε 4,63 ευρώ, για κάθε έτος προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη.

● Επιπλέον, χορηγείται επίδομα γάμου (10%) και, ανάλογα το είδος της εργασίας, δίνεται επίδομα εποχικής απασχόλησης (10%), τουριστικής εκπαίδευσης (6-10%), ανθυγιεινής εργασίας (10%) και ταμειακό επίδομα (5%).

2. Προσωπικό που εργάζεται σε καφενεία, καφέ – σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτήρια, λέσχες, κυλικεία, εντευκτήρια, καφεζαχαροπλαστεία, καφεζυθο-ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φαστ φουντ, ντισκοτέκ, καφωδεία, μπουάτ, μπυραρίες, καφετέριες, παμπ, πιάνο μπαρ, καταστήματα χορτοφαγίας και ποικίλων εδεσμάτων.

Επίσης καλύπτεται το προσωπικό σε κάθε κατάστημα όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου, ανεξάρτητα από την άδεια λειτουργίας. Στις περιπτώσεις αυτές ο μισθός κυμαίνεται από 671,85 ευρώ (βοηθοί), έως 763,98 ευρώ (μπάρμαν).

Διατήρηση των 674,24 ευρώ για τους διανομείς

Ξεχωριστή σημασία στη σύμβαση έχει η διατήρηση της διάταξης που αφορά τους μισθούς των διανομέων (delivery) που πρέπει να είναι 674,24 ευρώ τον μήνα. Επίσης η σύμβαση ορίζει ότι για έγγαμους εργαζόμενους όλων των ανωτέρω περιπτώσεων, χορηγείται προσαύξηση 10% επί του βασικού μισθού ως επίδομα γάμου, ενώ το ίδιο ποσοστό χορηγείται και ως επίδομα τριετιών, μέχρι να συμπληρωθούν τρεις τριετίες.

Ειδικά για τους διανομείς, χορηγείται πρόσθετο επίδομα 10% που ονομάζεται «ιδιαιτέρων συνθηκών». Στη σύμβαση τονίζεται ότι για σερβιτόρους και τους βοηθούς τους χορηγείται προσαύξηση 75% και 25% αντίστοιχα για περιπτώσεις εργασίας την Κυριακή, ή σε κάποια εορτή που εξαιρείται ή νύχτα. Όσοι εξ αυτών, μάλιστα, απασχολούνται εκτάκτως σε οικίες που δεν έχουν την ιδιότητα της επιχείρησης για κάποια εκδήλωση, τότε το ημερομίσθιό τους είναι 67,39 ευρώ για τους σερβιτόρους και 58,72 ευρώ για τους βοηθούς.

Αν πρόκειται για επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), η σύμβαση δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να επιλέξει ανάμεσα στο ημερομίσθιο ή στην καταβολή μεροκάματου με ποσοστά επί των λογαριασμών των πελατών. Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους λαμβάνουν και επίδομα τριετίας 5% επί του κατώτατου βασικού ημερομίσθιου, με τη συμπλήρωση τριών ετών προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button