Lifestyle

Σήμερα έμαθα: Γιατί αποζητά κάποιος τσιγάρο όταν πίνει αλκοόλ;

Είναι συχνό φαινόμενο. Έχεις πιει δυο ποτά, ή ακόμα και τρία και ξαφνικά έχεις την όρεξη να καπνίσεις. Ακόμα και αν δεν είσαι καπνιστής. ίσως το μετανιώσεις αργότερα αλλά η επιθυμία έχει δημιουργηθεί. Και υπάρχουν δυο λόγοι που αυτό συμβαίνει.

Σύμφωνα με τον Dr John Dani, νευροεπιστήμονα και ειδικό στους μηχανισμούς των εξαρτήσεων στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, ο πρώτος είναι η επίδραση του καπνίσματος στη μνήμη. Σε εργαστηριακά τεστ που έγιναν σε ποντίκια από την ομάδα του Dani, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μνήμες μας από το κάπνισμα μένουν βαθιά μέσα στον εγκέφαλο, λόγω της ικανότητας της νικοτίνης να πυροδοτήσει την ντοπαμίνη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι συνδεδεμένες καλές αναμνήσεις, όπως ένα ποτό έξω και η παρέα με φίλους, ομαδοποιούνται σε αυτά τα μονοπάτια μνήμης, που ενισχύθηκαν από τη νικοτίνη. Οπότε όταν αποζητάς ένα τσιγάρο, ο εγκέφαλος ουσιαστικά λαχταρά να επιστρέψει σε εκείνες τις καλές στιγμές.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το αλκοόλ και η νικοτίνη, ενισχύουν την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο όταν καταναλώνονται ξεχωριστά. Η ερευνητική ομάδα πίστευε ότι αν καταναλώνονται μαζί, τότε η ντοπαμίνη θα ανέβει κι άλλο, αλλά τα πειράματα έδειξαν το αντίθετο. Η κατανάλωσή τους μαζί απελευθερώνει στην πραγματικότητα ορμόνες του στρες που σταματούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης, έτσι οι άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν και να πίνουν για να προσπαθήσουν να ανακτήσουν αυτή την ευτυχία. Και αυτός ο φαύλος κύκλος που ξεκινά, συνεχίζεται μέχρι να κοιμηθείτε.

Πληροφορίες: vice.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button