ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Σήμερα η αναπαράσταση της απελευθέρωσης στις 26 Μαρτίου 1821 της Κυπαρισσίας

Με επετειακές εκδηλώσεις σήμερα Κυριακή 26 Μαρτίου στις 5 μ.μ. στην Άνω Πόλη, στην Κυπαρισσία, τιμάται η απελευθέρωση της πόλης από τον τούρκικο ζυγό στις 26 Μαρτίου 1821 και η συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21.

Μεταξύ των σημαντικότερων οπλαρχηγών (καπεταναίων) των επαρχιών (σ.σ. καζάδων κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας) της Πελοποννήσου ήταν, όπως αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, από την επαρχία Αρκαδιάς (Τριφυλίας) οι: αδελφοί Μέλιοι, Γιαννάκης, Κωνσταντής και Δημήτριος, Παναγιώτης Ντούφας, Γεώργιος Συράκος, Μήτρος Αναστασόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Αθανάσιος Γρηγοριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Νικόλαος Πονηρόπουλος, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Οικονόμος Παπατσώρης και τα παιδιά του, Αδάμ και Αναγνώστης, Δημήτριος Σελέτος (Αρκαδιά, Τριφυλία), Αναγνώστης Τσοχαντάρης, Χριστόφορος Ζαχαριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία). Επίσης, Χαράλαμπος Αλεβιζόπουλος, Γεώργιος Γρηγοριάδης (Κυπαρισσία), Χριστόφορος Ζαχαριάδης (Αρκαδιά Τριφυλίας), αδελφοί Ιωάννης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Κυριακού (Αρκαδιά Τριφυλίας), Μηχανίδης, Παναγιώτης Ντούφας, Αναστάστης Γυφτάκης (από το Ραφτόπουλο).

Εμβληματικές μορφές του αγώνα υπήρξαν ο μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος και ο πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φραντζής, μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

Με τις επετειακές εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία και την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη και αυτές αποτελούν ελάχιστη αναγνώριση και φόρο τιμής στους Κυπαρίσσιους και Τριφύλιους αγωνιστές της Επανάστασης του ’21.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από μαθητές σχολείων της πόλης.

 

Σχετικά Άρθρα

6 Σχόλια

  1. Χαχαχααααα!!!
    Η Κυπαρισσία ποτέ δεν ελευθερώθηκε από τουρκικό ζυγό,
    Ο Αγάς τα είχε βρει με τους λίγους εκεί ντόπιους…. Παίρναν τους φόρους πολύ περισσότερο και έστελναν τα πουγκια στο Σουλτάνο….. Τα υπόλοιπα; Τι τα κάνανε οεο;;;
    Όσο για το σημερινό θεατρικό….μόνο για γέλια, με την παραχάραξη της ιστορίας

    1. Ο/Η Επιχείρηση Περίφραξης στο ΧΑΜΑΜ (Οθωμανικά Λουτρά ) σήμερα 26-03-2023 ημέρα της Απελευθέρωσης της Πόλης λέει:

      ΄Εδω σήμερα το πρωί ( Κυριακή) 26-03-2023 επιχείρησε ιδιοκτήτης οικοπέδου να κάνει περίφραξη στο χώρο του Χαμάμ ( Οθωμανικά λουτρά) στην Ανώ Πόλη της Κυπαρισσίας . Μετά από παρέμβαση ιδιοκτήτη παρακείμενης ιδιοκτησίας τους σταμάτησε η ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ , μόνο για το λόγο οτι δούλευαν ΚΥΡΙΑΚΗ. Το αξιοπερίεργο είναι οτι παρών στην περίφραξη του χαμάμ ( ημέρα Κυριακή) ήταν και ο Αρχαιοφύλακας Κυπαρισσίας επιβλέπων των εργασιών.
      Είχε άραγε τις απαραίτητες άδεις για την παρουσία του εκέι απο την Προισταμένη της ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κυρία Μηλίτση. Αν οχι για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί Κυριακή πρωί;
      Eπρεπε να έχει ενημερώσει αυτός την Αστυνομία γιατι γίνονταν εργασίες ημέρα Κυριακή ;
      Γιατί άραγε δεν το έκανε ;
      Το βράδυ ίσως ειναι και στην εκδήλωση για την απελευθέρωση της Κυπαρισσίας απο τον Τουρκικό ζυγό.
      Για ποιά απελευθέρωση μιλάτε ;
      Tούς πασσάλους που έβαλαν ποιός θα τους βγάλει τώρα ;
      H Aστυνομία γιατί δεν έκανε συλληψεις με την αυτόφωρη διαδικασία ;

  2. Η επιχείρηση περιφραξης σήμερα το πρωί στο ” Χαμάμ” επι της οδού Ελένης Χαμέρη στην Άνω Πόλη έχει σχέση με την απελευθέρωση της Πόλης; Γιατί προσπάθησαν να την κάνουν ημέρα Κυριακή (αργία) και γιατί τους σταμάτησε η Αστυνομία; Αυτό να μας πει κάποιος αν ξέρει. Ας περάσει κάποιος από εκεί να δει. Έχετε και συλλόγους στην Άνω Πόλη..

  3. Μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι της Άνω Πόλης είναι κάτω από ” ζυγό”.
    Αν αυτός είναι “τούρκικος” μόνο αυτοί το ξέρουν…

  4. Τελικά η Περίφραξη στο χαμάμ γιατί δεν συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα εργάσιμη ημέρα;
    Μήπως γιατί η αδεια μικρης κλίμακας που εχουν εκδώσει ειναι για άλλο οικόπεδο;;
    Μήπως γιατί ου εγκρίσεις της ΕΦΑ είναι του 2017;
    Ας μας πει κάποιος που γνωρίζει;
    Ο Αρχαιοφυλακας σήμερα γιατί δεν ήταν παρών στο έργο;
    Μήπως σήμερα δεν είχε εντολή απο τξν κ. Μηλιτση;
    Γιατί είχε (αν τελικά ειχε) εντολή απο την κ. Μηλιτση να γινουν οι εργασίες σε ημέρα αργίας (Κυριακή) και οχι Δευτέρα εργάσιμη ημέρα. Ας μας απαντήσει κάποιος αρμοδιος απο την ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ή απο την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button