Αγροτικά

Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό ενός αιώνα από την ίδρυση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό ενός αιώνα από την ίδρυση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) έχουν δρομολογηθεί για το 2020. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους, οι εκπρόσωποι των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου, κορυφαία εκδήλωση θα είναι η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του κατόχου Νόμπελ Οικονομικών, Σερ Χριστόφορου Πισσαρίδη, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής, στις 25 Μαΐου 2020.

Το ΓΠΑ είναι το τρίτο αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας και ιδρύθηκε το 1920 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μετά την προσάρτηση πολύ μεγάλου ποσοστού ελληνικών εδαφών και την εγκαθίδρυση σημαντικών αγροτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε στην διατροφική επάρκεια της χώρας μεταπολεμικά.

Τον Απρίλιο του 2020, εξάλλου, προγραμματίζεται η διοργάνωση συνεδρίου με θέμα: «Η Ελλάδα από τις αρχές του 1920 μέχρι σήμερα: Μια διαδρομή 100 χρόνων με εναλλαγές ανάπτυξης και κρίσης. Το παράδειγμα της γεωργίας». Αργότερα τον ίδιο μήνα, το Πανεπιστήμιο θα οργανώσει αναδρομική-ιστορική έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος. Επιπλέον τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί εβδομάδα ευρωπαϊκής καινοτομίας με συμμετοχή περιπτέρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέντευξη τύπου ο Πρύτανης, Σπύρος Κίντζιος, παρουσίασε το όραμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου το οποίο είναι να λειτουργεί ως ηγέτης στα επιστημονικά πεδία που θεραπεύει, προκειμένου να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των γεωτεχνικών, αγροδιατροφικών και συναφών επιστημών, τόσο στη χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ανέφερε δε ότι οποιοδήποτε αντικείμενο σχετικά με τη γεωργία «το διδάσκουμε σε προπτυχιακό επίπεδο, όταν άλλα ιδρύματα του εξωτερικού το έχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα».

Προχωρώντας σε μία ιστορική αναδρομή της πορείας του ΓΠΑ, ο δρ. Κίντζιος αναφέρθηκε στις παρακάτω χρονολογίες-σταθμούς:

Πλέον, με την τελευταία νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας (2019), το ΓΠΑ διαθέτει έξι τμήματα (από τρία που διέθετε μέχρι πρότινος), που εκετείνονται από την Αττική μέχρι την Ευρυτανία, ενώ ο δρ. Κίντζιος επανέλαβε το πάγιο αίτημα του ΓΠΑ να δημιουργήσει Κτηνιατρική Σχολή.

Επίσης, οι Πρυτανικές Αρχές ανέλυσαν τους στρατηγικούς στόχους για το Πανεπιστήμιο, όπως την αριστεία στη μάθηση και τη διδασκαλία, την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε συνεργασία με φορείς εκτός Πανεπιστημίου. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ποιότητας συνιστούν ένα Πανεπιστήμιο σύγχρονο και ισχυρό σε όλα τα επίπεδα διδασκαλίας και συνεισφέρουν στη δημιουργία μηχανισμών εργασιακής εμπειρίας και διασύνδεσης αυτής με τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button