Αγροτικά

ΣΕΚ: Απειλούνται κτηνοτρόφοι με πλειστηριασμούς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και κατοικιών

Εισπρακτική εταιρεία κυνηγά με εξώδικα και διαταγές πληρωμής κτηνοτρόφους για δάνεια.

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι λαμβάνουν εξώδικα και διαταγές πληρωμής, κύρια από την εταιρεία διαχείρισης των χρεών της πρώην ΑΤΕ για δάνεια κτηνοτρόφων (κύρια αγελαδοτρόφων – χοιροτρόφων – πτηνοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων) απειλώντας με πλειστηριασμούς εγκαταστάσεων και κατοικιών.

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σε σχετική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το καταστροφικό μέλλον της κτηνοτροφίας στην χώρα μας, υπενθυμίζοντας τις συνεχείς εκκλήσεις για στήριξη και μέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη, αφαιρώντας τις όποιες αυξήσεις είχαν οι κτηνοτρόφοι στο αιγοπρόβειο ιδιαίτερα γάλα – κρέας.

Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 40% , η ενέργεια αυξάνεται ανεξέλεγκτα, όπως και οι άλλες εισροές (λιπάσματα, ανταλλακτικά, φάρμακα κτλ). «Έχουμε ζητήσει να δοθεί άμεσα στήριξη για την κάλυψη έστω του μεγαλύτερου μέρους αυτών των αυξήσεων του κόστους παραγωγής, για να σταματήσουμε, να περιορίσουμε τη ζημία (όχι να κερδίσουμε), αλλά μέχρι σήμερα μόνον κατανόηση και υποσχέσεις ακούμε», επισημαίνει ο ΣΕΚ στην επιστολή του.

Με βάση τα παραπάνω ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά άμεσα:

– Να σταματήσει το κυνηγητό και οι απειλές κατά των κτηνοτρόφων.

– Με ειδικό Νόμο να ρυθμιστούν όλα τα χρέη των κτηνοτρόφων προ τις τράπεζες και τα FUNDS περιορίζοντας τις οφειλές κατά 80% και ρυθμίζοντας το υπόλοιπο 20% με δόσεις αποπληρωτέες σε 15-20 χρόνια.

– Νομοθέτηση προστασίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, της γης που καλλιεργούν, καθώς και της πρώτης κατοικίας.

– Να δοθεί άμεσα οικονομική στήριξη σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας για να καλυφθεί, έστω ένα μέρος των τεράστιων απωλειών εισοδήματος που έχουν από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

«Προειδοποιούμε ότι εάν δεν παρθούν αυτά τα ελάχιστα μέτρα, τεράστιες υποδομές δισεκατομμυρίων που στήθηκαν με αίμα και δουλειά θα γίνουν κουφάρια, χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα ξεριζωθούν, μεγάλες παραγωγές γάλακτος και κρέατος θα αντικατασταθούν με εισαγόμενες και το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας θα εκτιναχθεί στα ύψη», τονίζει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button