Αγροτικά

Σε διαβούλευση για επέκταση η απασχόληση ανέργων στον αγροτικό τομέα, έως τις 29 Οκτωβρίου

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε, έως το απόγευμα στις 18.00 της 29ης Οκτωβρίου 2020, σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», όπου μεταξύ άλλων περιέχει την διάταξη που επιτρέπει την απασχόληση των ανέργων του ΟΑΕΔ στον αγροτικό τομέα, έως 70 ημέρες, χωρίς την απώλεια επιδομάτων ή την ιδιότητα της συνεχούς ανεργίας.

Αναλυτικότερα, με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 48 επιχειρεί να συμπληρώσει το πλαίσιο της περιστασιακής εργασίας εγγεγραμμένων ανέργων και να διαμορφώσει ενιαίο πλαίσιο για τους εγγεγραμμένους ανέργους και τους εγγεγραμμένους μακροχρονίως ανέργους.

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο άρθρο προβλέπεται ότι το άρθρο 92 του ν. 4661/2017 (Α’38) που ορίζει ότι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), που πραγματοποίησαν ως και εβδομήντα (70) ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον Ο.Α.Ε.Δ. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι και ότι η ως άνω απασχόληση, εφόσον πραγματοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής εφαρμόζεται και για τους δικαιούχους επιδόματος μακροχρονίως ανέργου.

Συγκεκριμένα το περιεχόμενο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου συγκεκριμένου άρθρου έχει ως εξής:

Άρθρο 48

Περιστασιακή εργασία εγγεγραμμένων μακροχρονίως ανέργων

Στο άρθρο 92 του ν. 4461/2017 (Α’ 38) προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο 92 του ν. 4461/2017 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 92

Περιστασιακή εργασία εγγεγραμμένων ανέργων

1. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), που πραγματοποίησαν ως και εβδομήντα (70) ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον Ο.Α.Ε.Δ. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι.2. Η ως άνω απασχόληση εφόσον πραγματοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής.».3. Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και στους δικαιούχους, σύμφωνα με την περ. ΙΙΙ της υποπαρ. ΙΑ1. της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222), επιδόματος μακροχρονίως ανέργου.».

Το νομοσχέδιο

Όσον αφορά το σύνολο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αποτελείται από πέντε μέρη, με τα οποία εισάγονται ρυθμίσεις:

α) για την ολοκληρωμένη παρέμβαση σε ζητήματα κοινωνικών υποθέσεων υπέρ της υποστήριξης των παιδιών, της ενδυνάμωσης του θεσμού της υιοθεσίας- αναδοχής, της προστασίας σε ζητήματα έμφυλης βίας, της ανάδειξης καίριων ζητημάτων σχετικά με το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων

β) για την επίλυση ασφαλιστικών ζητημάτων με σκοπό την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, γ) για την αντιμετώπιση μιας σειράς οργανωτικών ζητημάτων για την εύρυθμη λειτουργία του e- ΕΦΚΑ

δ) για την επίλυση οργανωτικών ζητημάτων Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και

ε) για την θέσπιση διατάξεων αρμοδιότητας του ΟΑΕΔ που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ανέργων.

Για συμμετοχή στην διαβούλευση επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/minlab/?p=4731

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button