Πελοπόννησος

Σε επιφυλακή τα πολεμικά αεροδρόμια Αράξου, Ανδραβίδας, Άκτιου μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί από τις νυχτερινές προς πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα, μονάδες του Ελληνικού Στρατού και στην Δυτική Ελλάδα, μετά τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας , έκδοσης navtex  για διεξαγωγή ασκήσεων, με τη χρήση πραγματικών πυρών σήμερα τα ξημερώματα στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου και Καρπάθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrastime στο πολεμικό αεροδρόμιο του Αράξου και της Ανδραβίδας ,στη ναυτική διοίκηση Ιονίου καθώς και σε μονάδες του στρατού ξηράς της περιοχής,αλλά και στο αεροδρόμιο του Ακτίου, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και έφεδροι,κλήθηκαν τη νύχτα να επιστρέψουν και παρουσιαστούν όπου υπηρετούν, καθώς έγινε αναστολή των αδειών που τους είχαν δοθεί.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ

Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα, με τουρκικά πολεμικά πλοία να έχουν αναπτυχθεί σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου και Καρπάθου.

Δεκατέσσερα τουρκικά πλοία του πολεμικού ναυτικού έχουν αποπλεύσει από το Ακσάζ καθώς η Άγκυρα εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας NAVTEX, με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο έως τις 23 Αυγούστου. Πριν από λίγο, απέπλευσε το Oruc Reis με πορεία προς περιοχή νότια της Καρπάθου.

Από ελληνικής πλευράς επίσης έχει κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου που βρίσκεται εν πλω στο Αιγαίο. Τα πληρώματα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής όσο η Αθήνα προσπαθεί να ερμηνεύσει και να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Κινητοποίηση επικρατεί και στην Πολεμική Αεροπορία.
Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
Στις 12.00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση
Η κυβέρνηση Ερντογάν προτίθεται όπως όλα δείχνουν να κλιμακώσει την ένταση, με την τουρκική NAVTEX, να ερμηνεύεται ως αντίδραση στη σύναψη συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, πέρα από την τουρκική τοποθέτηση για «ανύπαρκτη συμφωνία».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ξανά σε επιφυλακή, ενώ η ετοιμότητά τους αποδείχτηκε και στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Μάλιστα σύμφωνα με το Militaire.gr το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πλοία, έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τους πομπούς εντοπισμού τους. Ωστόσο όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές από το ΥΠΕΘΑ «το Oruc Reis και η συνοδεία του, παραμένουν στην Αττάλεια”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν κίνηση των Τούρκων, μετά από την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ερντογάν στην Άγκυρα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το Oruc Reis είναι πιθανό να αποπλεύσει συνοδευόμενο από μια «μικρή αρμάδα πολεμικών πλοίων” και να πλεύσει στην περιοχή της NAVTEX που είχε προκαλέσει την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button