Αγροτικά

Σε Ευρώπη και Καναδά αναζητούν τρόπους για να έρθουν με ασφάλεια οι εποχιακοί εργάτες γης από Τρίτες Χώρες

Σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η αγροτική οικονομία εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τους εποχιακούς εργάτες γης που μετακινούνται για 3-6 μήνες τον χρόνο από τις χώρες τους, προκειμένου να δουλέψουν στα χωράφια άλλων χωρών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνουν όλες οι χώρες επηρεάζουν τη δυνατότητα μετακίνησης των εργατών γης, οι οποίοι ξεκινούν συνήθως να μεταναστεύουν αυτή την περίοδο προς τις χώρες που ζητούν εργατικό δυναμικό. Αν και οι ανάγκες υπάρχουν όλο το χρόνο, συνήθως αυξάνεται η ζήτηση για εργατικό δυναμικό από την άνοιξη και μετά, μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Για παράδειγμα, από τον Μάιο θα πρέπει να αρχίσουν να έρχονται οι Αλβανοί εργάτες γης στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, εάν ανοίξουν τα σύνορα της γειτονικής χώρας, που προς το παρόν είναι κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη Γερμανία ήδη έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για Πολωνούς, Ουκρανούς και Ρουμάνους εργάτες που συγκομίζουν τα σπαράγγια.

Στον Καναδά έχει επιτραπεί κατ’ εξαίρεση η είσοδος αλλοδαπών με εργατική βίζα για εργασία στα χωράφια.

Στη Μεγάλη Βρετανία οι ανάγκες για εποχιακούς αλλοδαπούς εργάτες γης φτάνουν τους 60.000 και αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει τι θα πράξει η κυβέρνηση.

Στην Ισπανία οι φραουλοπαραγωγοί ζήτησαν να επιτραπεί η μετακίνηση 9.000 Μαροκινών εργατών γης, ειδάλλως η φετινή σοδειά θα σαπίσει στο χωράφι.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που εξετάζονται ανά χώρα ή ήδη έχουν ληφθεί είναι τα εξής:

Γερμανία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Αγροτών (DBV), Joachim Rukwied, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με τη συγκομιδή στα χωράφια. Από τους 286.000 εποχικούς εργαζόμενους που εργάζονται στα γερμανικά χωράφια κάθε χρόνο, πολλοί προέρχονται από το εξωτερικό.

«Περίπου 300.000 εκπαιδευμένοι εργάτες από τις βαλκανικές χώρες έρχονται στη Γερμανία κάθε χρόνο», λέει ο Fred Eickhorst από την Ένωση Σπαραγγοπαραγωγών και Βιοκαλλιεργητών (Vereinigung der Spargel und Beerenanbauer).

Η υπουργός Γεωργίας της χώρας, Julia Klöckner, επεξεργάζεται επί του παρόντος “λειτουργικές λύσεις” για την πρόσληψη των απαιτούμενων εργαζομένων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εργαζόμενοι από άλλους τομείς, όπως η τροφοδοσία, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε στάση.

Αναζητούνται προσωρινές και ευέλικτες λύσεις, όπως η χαλάρωση του νόμου για τις «μίνι θέσεις εργασίας» ή την εργασία την Κυριακή. Αν δεν μπορούν να διατεθούν επαρκείς εποχιακοί εργαζόμενοι, θα μπορούσαν επίσης να έλθουν εργάτες με ειδικές πτήσεις από το εξωτερικό σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Lufthansa.

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου ενεργοποιήθηκε από τα αγροτικά συνδικάτα της χώρας μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία μπορούν να δηλώνουν οι αγρότες τις ανάγκες τους σε εποχιακούς εργαζομένους και αντίστοιχα οι εργάτες γης την προσφορά εργασίας.

Περισσότερα στη διαδικτυακή πύλη www.Saisonarbeit-in-Deutschland.de, που διαχειρίζονται οι GLFA, DBV και SinD GmbH. Η υπηρεσία είναι με χρέωση.

Καναδάς

Σύμφωνα με το Reuters, ο Καναδάς θα επιτρέψει την είσοδο αλλοδαπών εποχιακών εργατών στη χώρα, με βίζα σε ισχύ. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του Καναδά χρειάζονται περίπου 60.000 εποχιακούς εργάτες κυρίως για εργασίες φύτευσης και συγκομιδής οπωροκηπευτικών. Επίσης, αντιστοιχούν στο 3% του εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος και αλιευμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων για όλους τους πολίτες εκτός από τους υπηκόους των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι εποχιακοί εργάτες γης στον Καναδά έρχονται από το Μεξικό και από χώρες της Καραϊβικής για για διάστημα έως και 9 μήνες.

Βρετανία

Μόλις χθες το βράδυ ανακοίνωσε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας η Μεγάλη Βρετανία, αλλά οι πτήσεις από και προς τη χώρα είχαν ήδη περιοριστεί. Αν και η περίοδος συγκομιδής για τα βασικά αγροτικά προϊόντα δεν είναι ακόμα στην αιχμή της, οι αγροτικές οργανώσεις της χώρας ήδη μιλούν για το ενδεχόμενο μεγάλης έλλειψης σε εργατικά χέρια και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση των εποχιακών εργατών γης να έρθουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ανάγκες της σε εποχιακούς αλλοδαπούς εργάτες είναι περίπου 60.000, εκ των οποίων το 75%, σύμφωνα με την Country Land and Business Association (CLA) θα είναι αδύνατον να έρθει με τους προϋπάρχοντες περιορισμούς, πόσω μάλλον με τα χθεσινά αυστηρότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Πάντως, οι παραγωγοί κηπευτικών έχουν ήδη αρχίσει τη συγκομιδή, η περίοδος αιχμής για την προβατοτροφία είναι τώρα, ενώ η περίοδος αιχμής για τα μούρα και τις φράουλες είναι μέσα στον Απρίλιο. Τοπική εφημερίδα του Isle of Man, κέντρου παραγωγής κηπευτικών στη χώρα, έχει πληροφορίες ότι χωράφι με κουνουπίδια έμεινε ασυγκόμιστο, ως τροφή για τα ζώα, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Ο πρόεδρος της CLA, Mark Bridgeman, ζητά δραστική παρέμβαση της κυβέρνησης για να βρεθεί «ένας στρατός από εργάτες γης είτε αλλοδαπούς είτε Βρετανούς πολίτες που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στο ενδεχόμενο μη επαρκούς τροφοδοσίας της αγοράς».

Ισπανία

Δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο χαρακτηρίζουν τον τομέα παραγωγής μαλακών φρούτων (φράουλες, βατόμουρα κ.λπ.) ως το «επόμενο θύμα του κορονοϊού».

ΟΙ φραουλοπαραγωγοί, μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ε.Ε., ζήτησαν από τη μαροκινή και την ισπανική κυβέρνηση να επιτρέψουν τη μετακίνηση 9.000 εποχιακών εργατών γης από το Μαρόκο προς την Ισπανία.

Εάν δεν γίνει αυτό, λένε, το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής τους θα μείνει ασυγκόμιστο στο χωράφι.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button