Αγροτικά

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου

Σε κατάσταση αναμονής για τον Σεπτέμβρio, εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης, φαίνεται πως βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου στην χώρα, δεδομένου ότι η τιμή έχει σταθεροποιηθεί εδώ και μερικές εβδομάδες σε ένα εύρος από τα 2,90 με ταβάνι τα 3,20 ευρώ ανά κιλό για τα καλά ελαιόλαδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πράξεις ήταν λιγοστές μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, με τον Αύγουστο να μην τον υπολογίζει κανένας, αφού κατά κανόνα είναι ένας νεκρός μήνας, δεδομένου ότι οι παραδοσιακοί αγοραστές, η Ιταλική βιομηχανία κλείνει για το καλοκαίρι.

Στη Μεσσηνία οι τιμές κυμαίνονται από τα 2,90 μέχρι τα 3 ευρώ ανά κιλό με τα αποθέματα αρκετά. «Γίνονται κάποιες πράξεις και υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τις τιμές, για τον Σεπτέμβριο και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου» αναφέρει στo Agronews ο Γιάννης Ηλιάδης, ο οποίος κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε από το ελαιοτριβείο του στην άνω Μεσσηνία, υποστηρίζει «από άποψη παραγωγής και ποιότητας ήταν μια καλή χρονιά, όμως τα αποθέματα ήταν μεγαλύτερα από όσο θα έπρεπε για να μπορέσει η αγορά να κινηθεί ομαλά», ενώ επεσήμανε πως οι τιμές για το ελαιόλαδο ήταν αρκετά καλές κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ελαιοκομικής περιόδου για να καταλήξει πως «θα έπρεπε να είχε φύγει ο όγκος της παραγωγής με διαφορετικούς ρυθμούς».

Στην Λακωνία η τιμή δεν ξεπερνά τα 3,20 ευρώ ανά κιλό, με την κατάσταση να παραμένει σταθερή το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκο Προκοβάκη. Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων – Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, ο οποίος ανέφερε πως η ποσότητες ελαιολάδου που διακινήθηκαν στην τιμή των 3,20 ευρώ ανά λίτρο ήταν περιορισμένες «γιατί δεν υπήρχε διάθεση από τους παραγωγούς να δώσουν, αφού ευελπιστούν πως τον Σεπτέμβρη θα είναι καλύτερες οι τιμές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button