Αγροτικά

Σε νέα βάση δεδομένων τα προστατευόμενα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε.

Ολοκληρώθηκε η δημόσια βάση δεδομένων “eAmbrosia – με τα μητρώα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ“, η οποία ξεκίνησε να στήνεται από τον Απρίλιο του 2019, περιλαμβάνοντας πλέον όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις για γεωργοδιατροφικά προϊόντα, οίνους και οινοπνευματώδη ποτά που καταχωρούνται και προστατεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχεδιασμένη για να αυξήσει τη διαφάνεια και να απλοποιήσει την αναζήτηση, η νέα βάση δεδομένων συγκεντρώνει πληροφορίες για τους τρεις τύπους γεωγραφικών ενδείξεων, που προηγουμένως περιλαμβάνονταν σε τρεις διαφορετικές βάσεις δεδομένων (για το κρασί e-Bacchus, τα οινοπνευματώδη ποτά e-Spirit-Drinks και τα τρόφιμα Door), η eAmbrosia περιλαμβάνει μια εύχρηστη και διαισθητική διεπαφή.

Οι παραγωγοί, οι καταναλωτές, οι εθνικές αρχές, οι εταιρείες καθώς και οι ερευνητές έχουν πλέον τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος τους (που εφαρμόζεται, είναι δημοσιευμένο ή καταχωρημένο) και άμεση σύνδεση με τη νομική βάση όταν προστατεύεται επίσημα.

Η Διαδικασία ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις: τον Απρίλιο του 2019, η eAmbrosia άρχισε να εκθέτει γεωγραφικές ενδείξεις για τον οίνο, ενώ τον Ιούλιο του 2019 προστέθηκαν των αλκοολούχων ποτών. Τέλος, μέχρι το τέλος του 2019 όλα τα γεωργικά προϊόντα διατροφής μεταφέρθηκαν από την DOOR στην eAmbrosia.

Οι γεωγραφικές πληροφορίες προστατεύουν νομικά περισσότερα από 3.300 ονόματα προϊόντων που οφείλουν τα χαρακτηριστικά ή τη φήμη τους στην περιοχή παραγωγής τους, το φυσικό τους περιβάλλον και τις δεξιότητες των τοπικών παραγωγών.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις προωθούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτών των ειδικών προϊόντων και την παραδοσιακή τεχνογνωσία των παραγωγών τους. Κάθε γεωγραφική ένδειξη έχει συγκεκριμένα νομικά πρότυπα για τον τρόπο παραγωγής του προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα χρησιμεύει ως εγγύηση για την ποιότητα των προϊόντων.

Μεταξύ αυτών των προστατευόμενων προϊόντων, φημισμένα ονόματα όπως η Σαμπάνια, η Φέτα, το Προσούτο της Πάρμας, το Ούζο και η Ριόχα είναι πλέον προσβάσιμα στο eAmbrosia – των μητρώων γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button